Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 13

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 13

Укрінформ
Рада ухвалила закон про мобілізацію, що змінилося. Довідку ВПО та допомогу відразу для всієї сім’ї тепер можна оформити в “Дії”.

У випуску:

  • Рада ухвалила закон про мобілізацію
  • На кого поширюється бронювання військовозобов’язаних
  • ЦПД спростував фейк про мобілізацію жінок
  • Стратегія відновлення держвлади та реінтеграції населення деокупованих територій
  • Субвенція на будівництво укриттів у медзакладах
  • Компенсації за розміщення ВПО
  • Відновлення об’єктів водо- та теплопостачання на Херсонщині
  • Програма "єОселя"
  • Сертифікати за знищене житло за програмою “єВідновлення”
  • Довідка ВПО та допомога для всієї сім’ї - в “Дії”
  • Ваучер на навчання
  • Мобільні Центри допомоги врятованим
  • Соціальний пакет

Мобілізація

Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію, що змінилося:

- Скасовується право на відстрочку для студентів, якщо йдеться не про першу їхню освіту

- Якщо попередній проєкт передбачав заморожування рахунків громадян, які ухиляються від мобілізації, то у прийнятій версії закону (у випадку, якщо громадянин проігнорує вимогу ТЦК з’явитися протягом 10 днів), центр комплектування звертається до суду про тимчасове обмеження цієї особи у праві керування транспортним засобом до виконання вимоги або її відкликання. 

- ТЦК матиме право звернутися з метою застосувати положення закону щодо «ухилянта».

- Чоловікам віком від 18 до 60 років, які не матимуть військово-облікових документів буде обмежене надання консульських послуг.

На кого поширюється бронь

Як і раніше не підлягають мобілізації:

- ТОП-чиновники (категорії А)

- народні депутати України

- працівники НАБУ, Нацполіції, БЕБ та прокуратури, ДСНС та виконавчої служби;

- співробітники стратегічних підприємств, які виконують оборонне замовлення;

- персонал підприємств, який є критично важливим для постачання Збройних сил України

Суттєва новина: бронювати будуть лише 50% чиновників категоії Б та В.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив профільним міністерствам внести оновлену та більш справедливу постанову про бронювання, а також визначити вичерпний перелік об’єктів і підприємств критичної інфраструктури. Потрібні чіткі та зрозумілі критерії, щоб ні у військових, «ні у суспільства не виникало жодних питань, чому ті чи інші люди є заброньованими». 

Центр протидії дезінформації спростував фейк про мобілізацію жінок в Україні. “Питання мобілізації жінок сьогодні не є актуальним та не розглядається органами влади. Жінки можуть мобілізовуватися до Сил оборони України виключно добровільно. Інше не планується”, – наголосили у ЦПД і закликали довіряти тільки верифікованим джерелам інформації.

Уряд допомагає громадянам

На спеціальній нараді під головуванням віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук презентували проєкт Стратегії відновлення держвлади та реінтеграції населення деокупованих територій на період до 2026 року. Стратегія є комплексним документом, який окреслює ключові принципи та вектори держполітики щодо:

  • синхронізації дій органів державної влади, органів місцевого самоврядування та відновлення їхньої діяльності на деокупованих територіях (ДОТ);
  • створення умов для повноцінної реінтеграції території та населення ДОТ у правовий, адміністративний, соціальний, культурний, інформаційний, освітній тощо простори України;
  • відновлення прав і свобод людини та громадянина;
  • створення гарантій безпеки населення звільнених територій;
  • подолання наслідків тимчасової окупації територій України в усіх сферах суспільного життя.

Кабмін виділив 1 млрд грн на будівництво укриттів у медзакладах, ці кошти розподілять передусім серед закладів на прифронтових територіях. Субвенція спрямовуватиметься тільки на нове будівництво, реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт сховищ, протирадіаційних укриттів та споруд подвійного призначення у лікарнях комунальної форми власності, заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

На компенсації за розміщення переселенців у жовтні-грудні 2023 року перерахували ще понад 129,1 млн грн. Кошти надійшли до обласних бюджетів і будуть спрямовані на покриття витрат за спожиті комунальні послуги закладам під час безоплатного розміщення ВПО, повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Уряд виділив понад ₴176 млн на відновлення об’єктів водо- та теплопостачання в Херсонській області, пошкоджених внаслідок підриву греблі Каховської гідроелектростанції. З виділених коштів буде спрямовано на відновлення: об’єктів водопостачання – 139,38 млн грн і об’єктів теплопостачання – 37,16 млн грн, зазначили в Мінекономіки.

За програмою “єОселя” 70 родин придбали приватні будинки; найбільше іпотечних кредитів для купівлі приватних будинків і таунхаусів видано на Київщині – 26, повідомляє пресслужба ПрАТ “Укрфінжитло”.

Минулого тижня українці отримали 212 кредитів на 334 млн грн. “Від початку дії програми "єОселя" кредити на придбання житла взяли вже 8 817 родин на загальну суму 13,6 млрд грн. Майже 30% з виданих кредитів - на придбання житла так званого першого продажу - готового або такого, що будується. 60% кредитів взяли військовослужбовці та силовики, 11% - педагоги та науковці, 9% - медики”, - зазначила заступниця міністра економіки Надія Бігун і нагадала, що представники вищезгаданих професій можуть взяти кредит на придбання квартири або приватного будинку під 3%. Інші українці, які не мають житла або потребують покращення житлових умов, можуть отримати кредит за програмою під 7%. На сьогодні такий кредит взяли вже майже 1 800 родин.

Сертифікати за знищене житло за програмою “єВідновлення” на Миколаївщині отримали 18 родин Вознесенського району, з них чотири вже придбали нове житло. Загальна сума виплат - 16,1 млн грн. Водночас 207 мешканців Вознесенської та Дорошівської громад звернулися по отримання компенсації на ремонт пошкодженого житла. Їм нараховано 13,5 млн грн. Загалом до реєстру пошкодженого майна внесено 493 пошкоджені об'єкти в районі.

Довідку ВПО та допомогу відразу для всієї сім’ї тепер можна оформити в “Дії”. Крім того, у “Дії” з’явилася можливість оформити виплати для дітей, які народились уже після переміщення. “Заяву на отримання виплат можна подати за всю сім’ю: за себе, чоловіка або дружину, дітей, які покинули дім через війну разом з вами”, – йдеться в повідомленні Мінсоцполітики. Скористатися сервісом можуть лише ті громадяни, які ще не мають довідки ВПО. Люди, які виїхали за кордон або перебувають на тимчасово окупованій території, не можуть отримати довідку ВПО та допомогу. Щоб скористатися сервісом, потрібно оновити застосунок.

Українці мають можливість отримати ваучер на навчання та за державний кошт опанувати нову більш актуальну на ринку праці спеціальність або підвищити свій професійний рівень, нагадали в Мінекономіки. Від початку 2024 року 6 тис. громадян отримали такий ваучер. Серед найбільш популярних професій та спеціальностей, за якими навчаються за ваучерами цього року: медсестринство (видано 1642 ваучери); дошкільна освіта (384); медицина (254); психологія (173); кухар (778); водій (345); тракторист (298); кондитер (172). Найбільше ваучерів отримали мешканці Дніпропетровської (710 ваучерів), Львівської (602), Одеської (385), Харківської (357), Київської (349) та Вінницької (347) областей.

За сприяння урядової уповноваженої з питань гендерної політики та за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і місцевих органів влади в Україні запустили мобільні Центри допомоги врятованим, завдяки яким жителі деокупованих територій та прифронтових регіонів України зможуть отримувати кваліфіковану психологічну, соціальну та юридичну підтримку конфіденційно та безоплатно. Два мобільні Центри допомоги врятованим, придбані за підтримки уряду Іспанії, працюватимуть у Херсонській, Київській, Чернігівській та Сумській областях. Ще один, придбаний за підтримки уряду Бельгії, працюватиме в Харківській області. Мобільні центри повністю обладнані для надання консультацій.

Соціальний пакет

·         Набув чинності закон про е-кабінет військовозобов'язаного

·         Помічники ветеранів стануть фахівцями із супроводу

·         Роботодавцям компенсували майже ₴18 мільйонів за облаштування місць для осіб з інвалідністю

·         Діти-переселенці та діти військових отримають безоплатні путівки до центру «Артек»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-