Мовний омбудсмен з початку року отримав 569 звернень про порушення

Мовний омбудсмен з початку року отримав 569 звернень про порушення

Інфографіка
Укрінформ
Від початку року до секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови надійшли 569 звернень про порушення мовного законодавства.

Про це повідомляє пресслужба мовного омбудсмена, передає Укрінформ.

"Найбільше звернень (майже 50%) традиційно стосуються порушень у сфері обслуговування споживачів. Із них 145 - відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та інтернет-представництв, 82 - порушень безпосередньо під час обслуговування та 46 - подання інформації про товари та послуги недержавною мовою", - йдеться у повідомленні.

Водночас, зауважив мовний омбудсмен Тарас Кремінь, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість скарг у сфері обслуговування зменшилася більш ніж удвічі. "Скажімо, скарг на відсутність української версії сайтів інтернет-магазинів та інтернет-представництв в першому кварталі 2023 року надійшло понад 300, а щодо порушень безпосередньо під час обслуговування - 159”, - зазначив він.

Крім того, актуальною є проблема дотримання вимог законодавства у сфері інформації для загального ознайомлення (ст. 28  Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної") та реклами (ст. 32) - протягом січня-березня щодо цього надійшло 86 звернень.

Читайте також: Кремінь: Нині переживаємо величезний інтерес і захоплення українською

Мовні проблеми є й у сфері освіти. З початку року громадяни надіслали 21 звернення щодо порушень законодавства педагогічними та науково-педагогічними працівниками закладів дошкільної, загальної середньої та вищої освіти, а також 23 звернення щодо освіти дорослих.

Доволі значною залишається і кількість порушень мовного закону окремими чиновниками: 18 звернень надійшло щодо порушень в органах влади, 9 - в установах комунальної та державної форм власності.

Надходять також скарги щодо мовних порушень у сферах охорони здоров’я (35 звернень), культури (17), медіа (26) і транспорту (18).

Читайте також: За рік мовний омбудсмен застосував 21 штраф за порушення мовного закону

Найбільше повідомлень громадян про порушення надійшло з Києва (197), Одеської (102) та Харківської (73) областей.

Як повідомлялося, у 2023 році було затверджено 41 обласну та місцеву програми з опанування української мови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-