Росіяни незаконно всиновлюють українських дітей - комісар Ради Європи

Росіяни незаконно всиновлюють українських дітей - комісар Ради Європи

Укрінформ
Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович наголошує, що українські діти, розлучені зі своїми батьками під час надзвичайної гуманітарної ситуації, не можуть вважатися сиротами, а отже, не можуть бути усиновлені в Росії.

Значна частина річного звіту комісара Ради Європи на зимовій сесії ПАРЄ була присвячена ситуації в Україні, передає кореспондент Укрінформу зі Страсбург.

"Деякі українські діти отримали громадянство РФ та були усиновлені російськими сім'ями. Ця практика, схоже, підтримується російськими державними службовцями на найвищому рівні. Хоча діти, розлучені зі своїми батьками під час надзвичайної гуманітарної ситуації, не можуть вважатися сиротами, а отже не можуть бути усиновлені", - заявила Міятович.

Вона закликала міжнародну спільноту сприяти поверненню дітей додому. "Незважаючи на те, що деякі возз'єднання відбулися, постійна міжнародна підтримка організацій громадянського суспільства та окремих осіб, які сприяють возз'єднанню українських дітей з їхніми сім'ями або законними опікунами, залишається вкрай важливою", - переконана вона.

Читайте також: У РФ під «тимчасову опіку» передали щонайменше 380 українських дітей - Лубінець

За словами комісара РЄ, майже за два роки війни в Україні порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права сягнули приголомшливих масштабів: "Під час моїх візитів до України я була вражена людськими стражданнями, а також стійкістю українського народу. Попри жахіття, з якими вони стикнулися, їхній дух опору і рішучість викликають захоплення і є закликом до дій з боку міжнародного співтовариства".

Крім того, Міятович звітувала про ситуацію з правами кримських татар в Автономній Республіці Крим та Севастополі, незаконно анексованих Російською Федерацією. Вона вказала на численні випадки переслідувань та дискримінації. "До них, серед іншого, належать свавільні арешти, затримання, переслідування та обшуки в будинках кримських татар, правозахисників, активістів, лідерів, адвокатів, журналістів, а також незаконне переміщення затриманих з Криму до Росії", - підкреслила вона.

Також Міятович відзначила зниження рівня безпеки і свободи правозахисників та журналістів, яке вже має серйозні наслідки для демократії та захисту прав людини в усій Європі.

У січні 2018 року ПАРЄ обрала боснійського політика Дуню Міятович комісаром Ради Європи з прав людини на шестирічний термін. Термін її повноважень сплив сьогодні. У вівторок депутати ПАРЄ мають обрати нову особу на цю посаду.

Читайте також: Забезпечення правосуддя для українців буде тривалим процесом - комісарка Ради Європи

У четвер, 25 січня, під час зимової сесії ПАРЄ розгляне за процедурою термінових дебатів питання порушення прав українських дітей, очікується онлайн-виступ першої леді України Олени Зеленської.

Як повідомлялося, у понеділок ПАРЄ обрала нового президента. Ним став представник Греції Теодорос Русопулос. Попереднім президентом Парламентської асамблеї Ради Європи був нідерландський політик Тіні Кокс.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-