Декларації військкомів будуть під прицілом НАЗК - Ситник

Декларації військкомів будуть під прицілом НАЗК - Ситник

Укрінформ
Декларації та спосіб життя керівників військкоматів будуть детально перевірятись Національним агентством з питань запобігання корупції.

На цьому наголосив заступник голови НАЗК Артем Ситник у коментарі Укрінформу.

«Нами (НАЗК – ред.) було анонсовано, що ще до відновлення декларування ми будемо проводити перевірки, оцінки майнового стану воєнкомів. Це здійснюється в рамках моніторингу способу життя, що є окремою функцією діяльності НАЗК», - зазначив він.

За словами Ситника, агентство отримало результати перевірок, які не сподобались ні військкомам, ні суспільству, «тому що суспільство було шоковано окремими нашими перевірками щодо воєнкомів».

Читайте також: Всі е-декларації пройдуть автоматичну перевірку - Ситник

Посадовець нагадав, що після звітувань про результати моніторингу та перевірок, було дуже багато кадрових рішень, звільнень очільників ТЦК, оголошення їм підозри, а по деяким справам вже є рішення суду та обрано запобіжні заходи, в тому числі, пов'язані з арештом.

Він зазначив, що через таку результативну роботу НАЗК, агентство почали звинувачувати у зриві мобілізації.

«Якщо б ми говорили про посаду воєнкомів у мирний час, то з нею не було б пов'язано стільки корупційних ризиків, як зараз», - зауважив заступник голови НАЗК.

Ситник акцентував на тому, що найбільші корупційні ризики наразі пов'язані з тим, що недоброчесні працівники військкоматів видають довідки про непридатність до військової служби, які дають особі можливість уникнути мобілізації, перетинати кордон, «тому, відповідно, є попит на цю «послугу».

«Саме тому ця категорія посадовців в подальшому буде перебувати під ретельним нашим наглядом, як в частині оцінки їх декларацій, які вони будуть подавати, так і в частині оцінки їх майнового стану через моніторинг способу життя», - наголосив він.

Читайте також: НАЗК і Світовий банк підписали меморандум про співробітництво

Водночас посадовець нагадав, що законодавець надав можливість військовослужбовцям не подавати електроні декларації, не декларувати свої статки, проте вони матимуть це зробити після завершення військового стану.

«Проте є окремі категорії військових: ті, хто займаються закупівлями, воєнкоми і працівники військкоматів та ВЛК. Це нові категорії декларантів, які законодавством виділені як такі, що мають високий корупційний ризик», - резюмував заступник голови НАЗК.

Як повідомляв Укрінформ, набрав чинності оновлений перелік посад з високим та підвищеним рівнем корупційних ризиків, у якому значно розширене коло посадовців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-