У МОН заявили, що законопроєкт про передумови модернізації освіти буде оприлюднений незабаром

У МОН заявили, що законопроєкт про передумови модернізації освіти буде оприлюднений незабаром

Укрінформ
Модернізація української системи освіти є однією з вимог ЄС, і законопроєкт поро передумови цього процесу буде оприлюднений орієнтовно на початку наступного року.

Про це повідомив у ефірі Українського радіо заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький, передає Укрінформ.

"Коли ми зараз розпочинаємо наші переговори про вступ, то Єврокомісія нам чітко сказала, що впродовж наступного року ми маємо запропонувати конкретний план дій стосовно того, як ми будемо модернізувати нашу мережу. Європейці готові нам з цим допомогти, в тому числі фінансово. Незабаром, думаю, десь на початку наступного року, буде оприлюднений законопроєкт "Передумови модернізації мережі", де будуть встановлені чіткі правила, як буде відбуватися розподілення, відхід від територіально відокремлених структурних підрозділів, філій і формування певних типів університетів", - сказав заступник міністра.

Водночас він визнав, що освітня сфера є однією з найбільш консервативних у світі, тому реформи забирають багато часу.

Читайте також: Олена Зеленська відвідала «Школи супергероїв» на Житомирщині

"Деякі реформи, які ми плануємо робити з вересня - наприклад, зміна фінансування, так звана вільна траєкторія, коли люди можуть вступати на широку галузь, а потім обирати собі спеціальність, - це речі, які можна запровадити для першого курсу. І це означає, що в нас лаг (показник, що відображає відставання або випереджання в часі одного явища — ред.) у реформах буде як мінімум чотири роки", - зазначив Винницький.

За його словами, нині точково проводиться декілька укрупнень закладів освіти, і до кінця року вже будуть певні злиття. "Розпорядження готуються на рівні Кабміну, й думаю, що цей процес продовжиться наступного року. Проте говорити про те, що це буде масово відбуватися або буде політика стосовно всіх - не можна, адже кожен заклад є своєю інституцією", - зауважив він.

Як повідомлялося, від початку 2023 року понад 17 тис. українців отримали ваучер на навчання коштом держави та зможуть здобути нову професію або спеціальність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-