Як подолати корупцію в судах: у ВРП вважають, що їй потрібна дисциплінарна функція

Як подолати корупцію в судах: у ВРП вважають, що їй потрібна дисциплінарна функція

Ексклюзив
Укрінформ
Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик вважає, що неможливість ВРП здійснювати дисциплінарну функцію є однією з причин виникнення ситуацій, коли судді фігурують у корупційних справах.

Таку думку він висловив в інтерв’ю Укрінформу.

“Фактично питання відсутності у Вищої ради правосуддя дисциплінарної функції – тобто здійснення провадження стосовно суддів за дисциплінарними скаргами, тягнеться з серпня 2021 року. Майже два роки Вища рада правосуддя не здійснює дисциплінарну функцію. За цей час накопичилося понад 9 тисяч скарг на суддів. Неможливість ВРП здійснювати дисциплінарну функцію, імовірно, теж сприяє виникненню ситуацій, коли судді фігурують у корупційних справах”, - сказав Усик.

Він нагадав, що ВРП заявила про свою готовність розглядати дисциплінарні справи ще на онлайн-зустрічі з членами Комітету ВР з питань правової політики, яка відбулася одразу після сформування повноважного складу ВРП.

Усик зазначив, що ухваленим парламентом у першому читанні законопроєктом щодо розблокування дисциплінарної функції ВРП передбачається, що на період до створення Служби дисциплінарних інспекторів повноваження дисциплінарного інспектора передаються члену дисциплінарної палати.

Читайте також: Про громадянство суддів ВРП отримує інформацію від СБУ

“Це дало б можливість до створення самої служби зменшити кількість дисциплінарних скарг. Секретаріату ми дали вказівку ще раніше зробити інвентаризацію всіх “дисциплінарок”, щоб відстежити і проаналізувати тривалість їх перебування у ВРП, тяжкість дисциплінарних проступків, суспільне значення тощо, аби визначити пріоритетність розгляду”, - сказав голова ВРП.

За його словами, ця робота вже почалася.

“Близько 1700 скарг становлять ті, що надійшли до ВРП і не були розглянуті до 21 серпня 2021 року. А строк притягнення що дисциплінарної відповідальності судді складає три роки”, - поінформував Усик.

Також він зазначив, що наразі немає жодних прогнозів щодо можливого ухвалення в цілому законопроєкту про розблокування дисциплінарної функції.

“До другого читання він мав розглядатися в прискореному режимі. Голова комітету ВР з питань правової політики Денис Маслов говорив: “Очікуйте, на середину червня цей закон буде прийнятий”. Але зараз обговорюються зміни до нього на стадії підготовки до другого читання. Зокрема, Програма США USAID з Європейським проєктом Pravo-Justice та ІДЛО (Міжнародна організація права розвитку – ред.) запропонували інший варіант процедури добору дисциплінарних інспекторів”, - сказав Усик.

За його словами, пропонується створити незалежну конкурсну комісію за участю трьох членів ВРП і трьох членів, рекомендованих міжнародними іноземними організаціями, які понад три роки надають технічну й правову допомогу в проведенні судової реформи в Україні.

Ця комісія проводитиме конкурс у період дії воєнного стану на посади дисциплінарних інспекторів, кваліфікаційні вимоги до яких теж пропонується змінити, додав голова ВРП.

Читайте також: ВРП не отримувала клопотання про відсторонення Князєва від здійснення правосуддя

“Якщо в первісному варіанті законопроєкту була передбачена вимога про наявність стажу роботи в галузі права 15 років, то нині пропонується його зменшити до 5 років. Мені здається, саме ця зміна збільшить кількість охочих обійняти ці посади. Пропозиції до ухваленого в першому читанні законопроєкту надіслані нам у письмовій формі, але їхнє обговорення, зрозуміло, ще відтягує в часі вирішення питання “дисциплінарок”. Зараз мені навіть важко передбачити з урахуванням кардинальних змін до цього законопроєкту, як після першого читання комітет його розглядатиме. Бо ж ідеться не про точкові правки, а про досить істотні зміни”, - підкреслив голова ВРП.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 30 травня ухвалила в першому читанні законопроєкт №9261 про відновлення розгляду справ щодо дисциплінарної відповідальності суддів та забезпечення роботи Служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-