Лубінець розповів, куди звертатися українцям, чиї близькі зникли після депортації

Лубінець розповів, куди звертатися українцям, чиї близькі зникли після депортації

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець пояснив куди звертатися українцям, чиї близькі зникли після депортації.

Як передає Укрінформ, про це Лубінець повідомив у Телеграмі.

Омбудсмен зазначив, що необхідно подати заяву про розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставин, до Національної поліції України.

«Якщо особа зникла безвісти у зв’язку із збройним конфліктом, воєнними діями, тимчасовою окупацією частини території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, вона вважається зниклою безвісти за особливих обставин», - заявив Лубінець.

Правовий статус таких осіб, порядок їх обліку, розшуку та питання соціального захисту регулюється законом України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин».

Читайте також: Вироки так званих судів «л/днр» українським військовим є воєнним злочином — Лубінець

Омбудсмен зазначив, що особа набуває статусу такої, що зникла безвісти за особливих обставин, з моменту внесення про неї відомостей у заяві про факт зникнення до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Він також повідомив, що особа вважається зниклою безвісти за особливих обставин до моменту припинення її розшуку - не пізніше ніж через три дні з дня встановлення місця її перебування, місця поховання чи місцезнаходження останків з повідомленням про це її близьких родичів та членів сім’ї, а також заявника, якщо заявник не є близьким родичем та членом сім’ї.

Заява про розшук такої особи може бути також подана уповноваженим з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, якщо перераховані вище особи звернулися до нього з повідомленням про зникнення особи.

Читайте також: «Вироки» бійцям ЗСУ на окупованих територіях не вплинуть на процес їх звільнення - правозахисники

Лубінець також зазначив, що додатково необхідно звернутися до Національного інформаційного бюро, Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених при СБУ, Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, Медійна ініціатива за права людини (МІПЛ) станом на минулий тиждень ідентифікувала 1 075 цивільних – громадян як нашої держави, так і інших країн, які були захоплені на окупованих територіях і вивезені звідти.

Фото: Facebook/Дмитро Лубінець

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-