Законопроєкт «Про медіа» передбачає 200 поправок до законів про вибори та референдум - Нацрада

Законопроєкт "Про медіа", який нині готується до другого читання у Верховній Раді, передбачає внесення змін до низки інших законодавчих актів, зокрема до Виборчого кодексу і Закону "Про всеукраїнський референдум".

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, до цієї частини законопроєкту подали близько 200 поправок.

"Зміни до виборчого законодавства і законодавства про референдум необхідні для системності та уніфікації медіареформи, зокрема в частині повноважень регулятора. Йдеться про створення компетентного регуляторного органу для всіх типів медіа, а тому є потреба у законодавчих змінах на системному рівні", – йдеться у повідомленні за результатами круглого столу "Закон "Про медіа" та зміни до Виборчого кодексу: виклики та можливості", який відбувся 27 жовтня.

Голова Нацради Ольга Герасим'юк зазначила, що законодавчі вимоги в частині агітації, висвітлення у медіа виборчих процесів мають сприяти "подоланню надмірного впливу приватних інтересів для появи балансу під час висвітлення виборів і сприяти чесній політичній конкуренції". За її словами, потрібно чітко обмежити поширення закликів до насильства, ненависті та ксенофобії особливо у час передвиборних перегонів.

Також під час заходу голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв підкреслив, що наразі нагального вирішення потребує питання забезпечення рівноправного, конкурентного, прозорого політичного процесу, що ґрунтується на роботі медіа, особливо під час виборів.