Російські гранати в «Беркута» на Майдані: завершили слідство щодо екскерівників МВС

Російські гранати в «Беркута» на Майдані: завершили слідство щодо екскерівників МВС

Укрінформ
Державне бюро розслідувань завершило розслідування стосовно екскерівництва Міністерства закордонних справ України у справі незаконного постачання гранат з Росії взимку 2014 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ДБР.

«За результатами здійснення спеціального досудового розслідування, слідчі ДБР повідомили про зміну раніше оголошеної підозри колишнім міністру внутрішніх справ України, його заступнику та начальнику Департаменту матеріального забезпечення МВС», - ідеться в повідомленні.

У січні 2014 року експосадовці незаконно постачали з території Російської Федерації до України ручні газові гранати «Дрейф-2», світло-шумові гранати «Заря-2», «Факел-С», «Пламя-М», ручні димові гранати.

Читайте також: Справи Майдану: ДБР завершило слідство щодо Януковича і дев’ятьох колишніх топпосадовців

Вказані спецзасоби не пройшли експертизи щодо можливості та порядку їх застосування до людей, однак були застосовані підрозділами МОП «Беркут» МВС України проти учасників акцій протесту в центрі Києва.

Також посадовці розтратили 1 млн грн бюджетних коштів під час розмитнення зазначених спецзасобів.

Екскерівництво МВС підозрюється у перевищенні влади за попередньою змовою групою осіб та розтраті бюджетних коштів в особливо великих розмірах (ч. 2, 3 статті 28, ч. 3 ст. 365 ( в редакції Закону № 3207-VI від 07.04.2011), ч. ч. 3, 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексв України).

Окрім цього, начальник Департаменту матеріального забезпечення МВС також підозрюється у пособництві незаконному перешкоджанню проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій під час Революції Гідності ( ч. 5 статті 27, ч. 2 ст. 28, ст. 340 Кримінального кодексу України).

Читайте також: Янукович окрім справи Майдану фігурує ще у п'ятьох провадженнях – прокурор

Це виразилось у застосуванні правоохоронцями вказаних спецзасобів до учасників акцій протесту та перевищенні при цьому службових повноважень.

Внаслідок цього потерпілі отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

За клопотанням слідчих ДБР, погоджених прокурором, підозрюваним заочно обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

Сторону захисту повідомили про завершення досудового розслідування та надали доступ до його матеріалів для ознайомлення. Після завершення ознайомлення - обвинувальний акт буде направлено до суду.

Як повідомляв Укрінформ, слідчі ДБР завершили досудове розслідування стосовно колишнього президента Віктора Януковича та 9 високопосадовців, які 18-20 лютого 2014 року організували силову протидію мітингувальникам у центрі столиці.

Читайте також: Справи Майдану: судитимуть двох убивць журналіста Сергієнка, які зараз у розшуку

Правоохоронці протягом восьми років слідства зібрали понад 1,5 тисячі томів доказів щодо злочинної групи Януковича, до складу якої входили тодішні міністр оборони, голова Служби безпеки та його перший заступник – керівник Антитерористичного центру, міністр внутрішніх справ України та його заступник, начальник Головного управління – командувач внутрішніх військ МВС, тимчасовий виконувач обов’язків начальника ГУ МВС у Києві і заступник начальника ГУ - начальник міліції громадської безпеки ГУМВС у Києві.

Як встановили слідчі, через дії цієї організованої злочинної групи лише за три дні загинуло 76 громадян та понад 800 отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-