Склад української антарктичної експедиції збільшили через кліматичні зміни

Склад української антарктичної експедиції збільшили через кліматичні зміни

Ексклюзив
Укрінформ
Склад зимувального загону 27-ї української антарктичної експедиції збільшено через кліматичні зміни, а також через посилення можливостей для досліджень на станції “Академік Вернадський”.

Про це в коментарі Укрінформу розповів директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

"Задачі зимувальників з року в рік мало змінюються. Ключова задача зимувальників - підтримувати ті спостереження, які мають бути цілорічними, і з року в рік. Щоб вони відбувалися на тих же приладах, за тими ж методиками, і з тою ж точністю. Щоб дані всіх років можна було порівнювати між собою. Це такі собі вартові. Стандартно ми набирали 12 людей на зимівлю, 5 людей для життєзабезпечення станції і 7 науковців. І от цього року наукову групу збільшили, ми додали третього біолога. Це наслідок в першу чергу кліматичних змін. Весна почала стартувати рано там, а саме навесні безліч біологічних процесів, які треба моніторити. Весна тепер починається настільки рано, що сезонний загін туди доїхати не встигає, і все це навантаження лягає на зимувальника. У першій антарктичній експедиції біолог був один, потім довелося взяти їх два, а от тепер три, і це прямий результат кліматичних змін", - розповів Дикий.

Читайте також: Українські полярники показали, як пінгвіни вистрибують з води на берег

Також, за його словами, відбулося розширення програми для досліджень та було значно посилено можливості досліджень на станції. Одним із завдань експедиції буде розширення програми спостережень озонового шару.

"Цього року їде не просто озонометрист, а їде фахівець, і озон - тема її наукової роботи. Відповідно вона їде профілювати, тобто не тільки вимірювати приладом, а ще й запускати озонові зонди в верхню атмосферу", - сказав Дикий.

Він додав, що всього у 27-й УАЕ буде 14 учасників: 9 вчених, по 3 на кожен напрям – геофізика, метеорологія, біологія, та традиційно лікар, кухар, дизеліст, механік і сисадмін. Відправка команди на станцію планується на початку березня.

Читайте також: Наче бластери із «Зоряних війн»: українські полярники записали «спів» тюленів

Як повідомлялося, вже визначено склад зимувального загону 27-ї української антарктичної експедиції, який в березні вирушить на станцію “Академік Вернадський” й працюватиме там понад рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-