39% православних українців є парафіянами ПЦУ, 16% - УПЦ МП

39% православних українців є парафіянами ПЦУ, 16% - УПЦ МП

Опитування
Укрінформ
39% православних українців є парафіянами Православної церкви України та 16% – парафіяни Української православної церкви Московського патріархату.

Як повідомляє Укрінформ, такі результати проведеного у серпні Українським інститутом майбутнього спільно з New Image Marketing Group соціологічного дослідження.

«Переважна більшість українців, які відносять себе до православ’я, не належить до жодної з єпархій. Такий варіант обрало 43% серед опитаних православних. Також досить великою є кількість прихожан Православної церкви України – 39%. Третє місце за кількістю прихожан посіла Українська православна церква Московського патріархату – до неї себе відносять 16% респондентів. Також 2% обрали варіант «важко сказати» та ще 0,2% – варіант «інше»», - йдеться у повідомленні.

Парафіян Православної церкви України усіх вікових категорій більше, ніж парафіян Української Православної церкви Московського патріархату.

Читайте також: Афанасій, архієпископ Харківський і Ізюмський ПЦУ

Прихожан ПЦУ найбільше серед жителів заходу – 55% і найменше – на Донеччині та Луганщині – 22%. А найбільша кількість вірян УПЦ МП проживає на сході – 18% і найменше – у центрі – 12%.

Соцдослідження провели серед 5 тисяч респондентів, з них 72% назвали себе православними. Зокрема 13% респондентів вказали, що є нерелігійними, 8% – греко-католиками, по 2% вказали, що є протестантами, належать до релігії, яка не зазначена у переліку, а також обрали варіант «важко сказати», 1% є католиками, 0,3% – мусульманами і 0,2% – іудеями.

Читайте також: У Денісової розповіли іноземним парламентаріям про репресії окупантів щодо ПЦУ у Криму

Православ’я є найпоширенішою релігією в усіх макрорегіонах України. Також майже по всій території України другими за кількістю виявились нерелігійні громадяни. Винятком є лише захід України. «Так, на сході нерелігійними назвали себе 20%, на півдні – 17%, на Донбасі – 16%, у центрі – 15% і на заході всього лише 3%. Своєю чергою другою за поширенням релігією на заході є греко-католицизм (28%). У інших макрорегіонах дана релігія має не більше 1%», - додали в повідомленні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-