ДТП в Україні стаються кожні три хвилини — МВС

ДТП в Україні стаються кожні три хвилини — МВС

Укрінформ
В Україні у середньому кожні три хвилини стається одне ДТП і кожні 15 хвилин травмується одна особа. 

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час Всеукраїнського форуму “Україна 30. Здорова Україна” поінформувала заступниця міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук.

“В Україні тільки за минулий рік на дорогах постраждало майже 32 тисячі особи, більше 3, 5 тисячі громадян - водії, пасажири і пішоходи, на жаль, загинули. У середньому кожні 3 хвилини трапляється 1 ДТП, кожні 15 хвилин травмується 1 особа, і кожні 3 години, на жаль, одна особа гине”, - сказала Ковальчук.

За її словами, у нашій країні головними факторами ризику скоєння ДТП із важкими наслідками є передусім перевищення дозволеної швидкості руху водіями, потім - вживання ними алкогольних напоїв перед початком руху, а також — нехтування водіями елементарними засобами безпеки, такими як пасок безпеки.

Вона нагадала, що раніше в Україні для покращення ситуації з аварійністю на дорогах було впроваджено систему фіксації порушень правил дорожнього руху в автоматичному режимі, і наразі на дорогах нашої держави встановлено 130 комплексів фото- і відеофіксації порушень ПДР.

Читайте також: Автофіксація на дорогах: за рік камери «відловили» понад 1,7 мільйона «шумахерів»

“Якщо порівнювати з минулим роком, то кількість аварій зі смертельними наслідками зменшилася на 17 відсотків, і на 14 відсотків зменшилася кількість ДТП із травмованими особами. Тобто, загинуло на 133 особи менше і травмувалося на 1010 осіб менше. Звичайно, ми очікуємо, що зі збільшенням кількості таких камер фіксації відповідно і смертність на дорогах так само зменшиться більш ніж удвічі”, - поінформувала заступниця міністра.

Окремо Ковальчук уточнила, що коли 1 червня минулого року була запроваджена автоматична фото- і відеофіксація порушень ПДР, то за першу добу запуску системи було зафіксовано понад 57 тисяч правопорушень.

Наразі за добу ці камери фіксують орієнтовно 7 тисяч правопорушень ПДР. Тобто, кількість порушень на дорогах з моменту запуску системи зменшилася у 8 разів, сказала Ковальчук.

Читайте також: Аваков: На ділянках з камерами автофіксації втричі поменшало смертей

“Щодо зловживання алкоголем водіями. Водії, які сідають за кермо у стані алкогольного сп'яніння, є свідомо вбивцями. Тому поліція орієнтована на дуже жорстоку боротьбу з такими особами. Зокрема, є система штрафів. І наразі ми бачимо, що це дійсно вже працює. Ми очікуємо, що зі збільшенням штрафів щодо посилення відповідальності (за нетверезе кермування — ред.) їх вплив на зниження смертності на дорогах буде коливатися десь до 15%”, - уточнила заступниця міністра.

Говорячи про використання пасків безпеки, вона нагадала, що з березня 2021 року штраф в Україні за непристебнутий ремінь безпеки зріс у 10 разів — до 510 гривень.

“Водії та пасажири повинні розуміти, що використовувати ремінь безпеки — це необхідність і обов'язок, а не просто якась опція чи альтернатива вибору”, - зазначила заступниця міністра.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 1 червня 2020 року відбувся офіційний запуск системи автоматичної фотовідеофіксації дорожнього руху. Інформація про час, місце правопорушення, перевищену швидкість, а також про номерні знаки автомобіля передається до центру автоматизованої обробки даних патрульної поліції.

11 травня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що автоматична фото- і відеофіксація порушень ПДР наразі запроваджена у Києві та ще трьох областях — Київській, Львівській, Миколаївській.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-