Громадяни цікавляться правилами перевезення товарів через кордон – Урядовий контактний центр

Громадяни цікавляться правилами перевезення товарів через кордон – Урядовий контактний центр

Укрінформ
Іноземні товари користуються неабияким попитом серед наших співвітчизників, адже якість таких промислових виробів є високою, а вартість в багатьох випадках – помірною.

Збираючись у подорож за кордон, більшість українців заздалегідь планує придбати різноманітні речі та подарунки, тому і цікавляться правилами митного контролю. Це питання є актуальним не лише для подорожуючих, а й для бізнесменів, які спеціалізуються на імпорті та експорті різноманітної продукції. Також деякі українці вважають, що краще без посередників придбати за кордоном авто для особистого користування або з метою перепродажу.

Тож, аби при перетині кордону не було труднощів та розчарування, необхідно ознайомитись з Митним кодексом України та митними правилами. Передусім необхідно бути обізнаним щодо правил перевезення валюти через державний кордон. Це регламентує Інструкція про переміщення готівки і банківських металів через митний кордон України, затверджена Постановою правління Національного банку України № 148 від 27.05.2008. Без письмового декларування митному органу громадянин (фізична особа) має право ввозити в Україну та вивозити за межі України готівку в сумі, що не перевищує 10 000 євро в еквіваленті. Більше коштів можливо перевезти тільки за умови їх письмового декларування в повному обсязі.

Згідно з Наказом Міністерства фінансів України № 581від 22.05.2012 «Про затвердження Порядку справляння митних платежів при ввезенні на митну територію України товарів громадянами» повітряним шляхом дозволяється ввозити без оподаткування товари, сумарна фактурна вартість яких не перевищує 1000 євро. Ліміт ваги багажу визначається авіаперевізником. При перетині кордону іншим видом транспорту можна ввезти товари, сумарна фактурна вартість яких не перевищує 500 євро та сумарна вага – не більше 50 кг. До цієї категорії належать подарунки, сувеніри тощо.

Без сплати мита на територію України дозволяється ввозити такі предмети особистого користування, як взуття, одяг, косметичні засоби, парфуми в кількості 0,5 л та/або 100 г, товари особистої гігієни, білизна, телефон, фотоапарат і відеокамера з аксесуарами до них, телевізор, магнітофон, диктофон, бінокль, дорогоцінні прикраси зі слідами використання, інвалідна або дитяча коляска, спортивне спорядження, переносні музичні інструменти, два комп'ютери, три флеш-карти, калькулятор. Натомість цінні речі (витвори мистецтва, рідкісні книги тощо), які мають культурну та історичну цінність, необхідно декларувати. Такі предмети підлягають оподаткуванню.

Для ввезення на територію України деяких товарів або тварин, необхідно мати спеціальний дозвіл. У разі, якщо громадянин має намір привезти в Україну вибухові матеріали, вогнепальну та холодну зброю, а також засоби самозахисту, потрібен дозвіл Міністерства внутрішніх справ України. При бажанні привезти в Україну домашніх тварин, необхідно мати при собі ветеринарний паспорт. Також обов’язково потрібно пред’явити ветеринарне свідоцтво за формою Ф-1, видане не пізніше, ніж за 72 години до проходження митного контролю.

На територію України заборонено ввозити вибухонебезпечні та отруйні речовини; друковані та відеоматеріали, що пропагують насильство, расизм та війну; харчові продукти без сертифікату про відповідність.

Проте у деяких випадках громадяни стикаються із труднощами при перевезенні товарів через державний кордон України.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), впродовж 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшла значна кількість звернень з питань митної справи, зокрема стосовно правил переміщення через кордон предметів.

Найбільш актуальним виявилося питання перевезення в Україну транспортних засобів. Також заявники зверталися, щоб отримати роз’яснення чи допомогу у вирішенні проблем, пов’язаних із ввезенням та вивезенням товарів (предметів). Небагато заявників звернулись стосовно переміщення валютних цінностей через кордон. Моніторинг свідчить, що більшість звернень надійшло зі Львівської області, м. Київ, АР Крим та Одеської області.

Зокрема, мешканець м. Житомир зателефонував на урядову «гарячу лінію» з проханням надати йому роз'яснення щодо порядку перевезення в Україну придбаного за кордоном автомобіля. Також чоловік поцікавився, до якого органу необхідно звернутися і які документи необхідно подати для вирішення даного питання. Звернення було розглянуто Державною фіскальною службою України. В результаті заявник отримав роз’яснення, згідно з яким митне оформлення транспортних засобів відбувається за допомогою сплати митних платежів, а саме ввізного мита, додаткового імпортного збору, акцизного податку. Для оформлення необхідно подати уповноваженій посадовій особі митного органу оригінали та ксерокопії документів, що підтверджують право власності; реєстраційних (технічних) документів на транспортний засіб з відмітками про його зняття з обліку; паспортних документів.

Заявниця з Полтавської області, представник торговельної компанії, звернулась на урядову «гарячу лінію» з проханням надати роз'яснення щодо можливості здійснювати в Об'єднані Арабські Емірати експорт м'ясної продукції, що не потребує сертифікації  «Халяль». Жінка отримала відповідь, що товари, які переміщуються через кордон України, крім митного контролю, можуть підлягати державному санітарно-епідеміологічному, ветеринарно-санітарному, фітосанітарному, екологічному та радіологічному контролю. Для оформлення м’ясної продукції, яка вивозиться за межі держави, надаються міжнародні ветеринарні сертифікати. Щодо питань використання сертифікату «Халяль» необхідно звернутись до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Стосовно порядку переміщення через адміністративну ділянку кордону з АР Крим зверталися заявники, яких передусім хвилювали питання порядку ввезення на митну територію України транспортних засобів, особистих речей, майна, продуктів харчування тощо.

Так, житель м. Євпаторія АР Крим поцікавився, яким чином можливо перевезти на материкову частину України з Криму гладкоствольну зброю та речі особистого користування. Звернення було розглянуто Державною фіскальною службою України. В результаті чоловік отримав відповідь, у якій вказано, що згідно з п. 1 Постанови Кабінету Міністрів України№1035 від 16.12.2015 «Про обмеження поставок окремих товарів (робіт, послуг) з тимчасово окупованої території на іншу територію України та/або з іншої території України на тимчасово окуповану територію» поставки товарів заборонено, крім особистих речей громадян, визначених частиною першою статті 370 Митного кодексу України (крім товарів, визначених пунктом 24 частини першої зазначеної статті), що переміщуються у ручній поклажі або багажі, та соціально значущих продуктів харчування, вартість яких не перевищує еквівалент 10 000 гривень, а вага – не більше 50 кг на одну особу. Отже, перевозити зброю з АР Крим заборонено.

Фахівці урядової «гарячої лінії» продовжують надавати заявникам консультації та роз’яснення стосовно правил переміщення товарів через кордон, передавати звернення на розгляд відповідним органам виконавчої влади. Після опрацювання звернень громадянам надаються письмові відповіді по суті порушених питань.

За період з 6 січня 2017 року по 12 січня 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 99 тисяч 750 звернень, а також 738 громадян звернулися через Інтернет.

Отримати оперативну відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію громадяни можуть, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно як зі стаціонарних, так і з телефонів мобільних операторів (Київстар, Vodafone Україна, Lifecell).

Для підприємців «гаряча лінія» діє за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-