Україною

Україною "гуляють" більше 30 вірусів, але "гонконг" фахівці поки не підтверджують

Укрінформ
Україна ще не відправляла до світових лабораторій зразки вірусів грипу.

Про це на брифінгу заявила заввідділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту  ім. Громашевського Алла Мироненко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якщо говорити про штам, ми так думаємо, що це той "гонконг", який ми очікували. Поки що досліджень антигенів вірусу ми ще не проводили і не відправляли наші віруси до світових центрів грипу. Плануємо наступного тижня. Виділено вже більше 30 вірусів. Це переважно Н3N2, а чи це "гонконг", чи змінений, це ще будемо говорити. Але судячи з того, хто щеплений - не захворіли, вакцина працює, а в її склад увійшов і "гонконг", - сказала Мироненко.

Вона зазначила, що у вакцинах, які цього року випускали фармвиробники, і які рекомендовані ВООЗ, враховані всі віруси, які зараз циркулюють у північній півкулі.

Для запобігання захворюванню лікарі радять дотримуватися профілактичних заходів: провітрювати приміщення, робити вологе прибирання. Необхідно також вести здоровий образ життя, якщо є хронічні захворювання, то звернути увагу на профілактику загострень. Крім того потрібно дотримуватися звичайних правил гігієни: мити руки, не торкатися слизових оболонок очей, рота, носа. Серед запобіжних заходів лікарі назвали також і кварцеве опромінення приміщення, при якому віруси у повітрі гинуть.

Лікарі також наголошують, що самостійно займатися лікуванням не варто, а у випадку захворювання потрібно звернутися до лікаря, який визначить, чи є ускладнення. Серед основних ускладнень грипу фахівці назвали бронхіт та пневмонію, у людей з хронічними захворюваннями можуть бути загострення.  

За словами лікарів, перебіг захворювання може бути різним, і витрачати гроші на широкорозрекламовані препарати проти грипу не варто, через те, що дієвість їх не підтверджена. На віруси грипу діють речовини "озальтамивир" та "занамивир", які входять в склад таких препаратів, як "Таміфлю" і  "Реленца". Цими препаратами забезпечуються лікарні і їх використовують при лікуванні грипу з ускладненнями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-