Чехія допоможе Україні модернізувати мережу Держінспекції навчальних закладів

Чехія допоможе Україні модернізувати мережу Держінспекції навчальних закладів

Укрінформ
Міністерство освіти та науки співпрацюватиме з чеськими партнерами у сфері модернізації мережі Державної інспекції навчальних закладів (ДІНЗ), зокрема, буде надано методичну та консультаційну допомогу.

Про це йшлося під час зустрічі міністра освіти і науки України Лілії Гриневич та заступника міністра - керівника апарату МОН Романа Греби з заступником міністра закордонних справ Чеської Республіки Якубом Дюрром, повідомляє прес-служба МОН.

«Держінспекція буде мати територіальні підрозділи, які інспектуватимуть школи. Ми віддаємо більше повноважень на місця, але при цьому повинні мати хорошу систему контролю якості освіти. На цьому шляху нам важливо заручитися підтримкою партнерів, які вже мають успішний досвід таких змін», - пояснила Гриневич.

У рамках зустрічі було обговорено результати впровадження спільної українсько-чеської програми «Модернізація державної системи освіти в Україні», а також пропозиції щодо продовження співпраці наступного року.

«Після Революції Гідності та подій 2014 року ми обрали собі саме сферу освіти як основний напрямок допомоги Україні. Ми вирішили, що найбільш ефективною та практичною допомогою буде передача досвіду та виділення фінансових засобів Україні для демократизації та збільшення прозорості освіти», - зазначив заступник міністра закордонних справ Чеської Республіки Якуб Дюрр.

Програма «Модернізація державної системи освіти в Україні» була затверджена чеським урядом 2014-го року та розрахована на реалізацію протягом 2015-2016 років. Її загальний бюджет складає близько 2 млн євро (майже 57 млн гривень).

Нині співробітництво здійснюється за двома основними напрямками - підвищення рівня інституційної спроможності у сфері освіти та надання технічної допомоги установам і закладам освіти. Зокрема, наразі реалізовано 5 проектів: надання технічної допомоги переміщеним закладам та установам освіти; підтримка впровадження освітніх реформ в Україні; передача кращого досвіду управління навчальним закладом та міжнародного співробітництва для Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди; навчальна програма з підтримки розвитку університетського самоврядування та міжнародної мобільності в університетах України; підтримка гармонізації аграрних університетів відповідно до Болонських принципів простору вищої освіти.

Серед конкретних прикладів можна відзначити ремонт та закупівлю техніки для переміщених вишів, прийом на навчання студентів таких вищих навчальних закладів у Чехії, ознайомлення фахівців Інституту освітньої аналітики з функціонуванням єдиного реєстру системи закладів вищої освіти в Чеській Республіці, виділення 100 стипендій для студентів, зокрема 20 - для тих, які виїхали з окупованих територій тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-