Українці вважають найважливішими право на життя і соцзахист

Українці вважають найважливішими право на життя і соцзахист

Опитування
Укрінформ
Право на життя і соціальне забезпечення для українців є найважливішими з усіх прав.

Такі дані першого в Україні соціологічного дослідження у сфері прав людини оприлюднила в четвер голова правління фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Опитування 2002 осіб, яких попросили виокремити 10 основних прав людини, які для них є особливо важливими, показало, що для українців найбільш важливими правами людини є право на життя- 77.7% та право на соціальне забезпечення - 63.2%", - сказала Бекешкіна.

Іншими важливими правами опитані українці, за її словами, визначили право на житло (58.3%), на освіту (57.2%),  на справедливий суд (56%), право на справедливі умови праці (55%), на свободу (52.5%) та право на достатній життєвий рівень (50.6%). Трохи менше за рівнем важливості серед опитаних українців є право на свободу думки і релігії - 45.5 % та право самому розпоряджатися власною долею - 44.8%.

"Як бачимо, ситуація в країні і економічний спад призвели до того, що люди найбільше переймаються соціальним забезпеченням", - додала соціолог.

Втім, важливим показником, на її думку, є те, що до десятки лідерів увійшло право на справедливий суд.

Бекешкіна зазначила, що вибір між добробутом за рахунок обмеження прав і свобод чи готовністю терпіти певні матеріальні труднощі заради збереження прав розділив думки українців.  Так, 30 % опитаних готові поступитися державі своїми правами в обмін на власні свободи, а 35 % - навпаки,  ще 35% не змогли визначитися.

Результати опитування показали також, зауважила соціолог Бекешкіна, що люди песимістично оцінюють зміни у сфері прав людини з часів Майдану. Лише 4% опитаних вважають, що ситуація поліпшилась. 35% дотримуються думки, що ситуація значно погіршилася, і 28% переконані, що змін не відбулося. Найбільше погіршення з правами людини відзначили мешканці Донбасу - 60%.

Загальнонаціональне дослідження "Права людини в Україні було проведено з 22 жовтня по 6 листопада цього року Фондом" Демократичні ініціативи ", фірмою "Юкрейніан Соціолоджі Сервіс" на замовлення програми розвитку ООН в Україні та у співпраці з Офісом Уповноваженого ВР з прав людини. Усього було опитано 2002 респонденти за квотною загальнонаціональною вибірково, яка за областями України, типами поселення, статтю і віком репрезентує доросле населення держави. Опитування проводилось в усіх областях та підконтрольних Україні районах Донецької і Луганської областей. Максимальна випадкова похибка не перевищувала 2,2% з вірогідністю 0,954.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-