Україна зазнала більших втрат від Голодомору, ніж від Другої світової - соціолог

Україна зазнала більших втрат від Голодомору, ніж від Другої світової - соціолог

Укрінформ
Як засвідчують нові дослідження, втрати від війни Сталіна з українським народом у 1932-33 роках були більшими, ніж Україна зазнала під час гітлерівської окупації у 1941-44 роках. 

Про це заявив у четвер заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАНУ Олександр Гладун на прес-конференції в Укрінформі.

"Втрати цивільного населення під час Другої світової війни - причому за розрахунками у межах території Радянської України 1939 року, в сучасному поділі це 17 областей, - трохи менші, ніж під час Голодомору. Тобто якщо під час Голодомору втрати були 3,9 млн, то під час 1941-45 років - 3,8 млн. І ми бачимо, що втрати сільського населення  під час Голодомору значно вищі, ніж в 1941-45 роках. Якщо українське село втратило у 1932-34 роках 3,6 млн, то під час війни - 1,5 млн. Виходить, що війна Сталіна з українським народом була більш руйнівною, ніж фашистська окупація для сільської місцевості", - сказав Гладун.

Він також зазначив, що втрати від Голодомору поділяються на 2 категорії. Це так звані прямі втрати - черед надсмертність. І непрямі втрати - через дефіцит народжуваності. Втрати через надсмертність - це не всі померлі в період Голодомору, а різниця між фактично померлими і кількістю померлих, яка могла бути за відсутності Голодомору. 

"Оцінка втрат через надсмертність - 3,9 млн осіб. І розподіл втрат по роках дуже різниться. Причому наслідки голоду відчували ще в 1934 році. Пік голоду припав на 1933 рік, з вражаючою перевагою сільського населення. 3,6 млн - це втрати у сільській місцевості. Оцінка втрат у містах - приблизно 300 тисяч", - зазначив Гладун. 

Така катастрофічна смертність в 1933 році зруйнувала взагалі нормальний перебіг демографічних подій в Україні і призвела до просто "ненормальних статистичних показників", які не оцінюють демографічні процеси, сказав вчений.

"Особливо висока смертність була в дитячих вікових групах. У віці від 0 до 14 років було приблизно 1,6 млн померлих дітей", - поінформував Гладун про результати досліджень.

Як додала Наталія Левчук - головний науковий співробітник ІДСД ім. М.В. Птухи НАНУ, дефіцит народжених у 1932-34 роках, тобто тих, які могли б народитися, становить близько 600 тисяч осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-