Газета

Газета "День" 24 листопада нагородить лауреата премії імені Джеймса Мейса

Укрінформ
Напередодні днів вшанування жертв Голодоморів газета "День" присуджує премію "За громадянську позицію в галузі публіцистики" імені Джеймса Мейса.

Про це пише газета "День". 

"Всі лауреати премії ім. Джеймса Мейса – або постійні автори газети "День", які майже кожного тижня друкують там статті, або ж власне співробітники видання. Те, що вони роблять, викликає у суспільства інтерес до газети. Зрозуміло, що Премія орієнтована на історію, не лише на Голодомор, але й на постгеноцидне суспільство, як називав його Мейс у своїх авторських колонках у газеті "День". Переконаний, що премію слід присуджувати або журналістам, або науковцям, які поєднують науку із журналістикою", - вважає доктор історичних наук, член Громадської ради з присудження Премії імені Джеймса Мейса Станіслав Кульчицький.

В одній зі своїх останніх статей Кульчицький порушив низку питань, пов’язаних із тим, що історичні міфи, які нагромадилися навколо проблем Голодомору, не зникають.

"2018 року минає 85 річниця Голодомору. Переконаний, що Україна повинна знову звернутися до Генеральної асамблеї ООН щодо визнання Голодомору геноцидом – цього разу ми матимемо значно більше шансів, ніж 10 років тому… Переконаний, що за ці два роки ми повинні активізувати не дослідження (вони вже давно здійснені), а їх популяризацію серед населення. Рішення Верховної Ради й суду недостатньо – Голодомор має визнати ООН", - зазначив Кульчицький.

Події останніх років продемонстрували, які важкі наслідки для сучасності можуть мати невивчені уроки минулого.

"На сході України, де Голодомор 1932-33 років вирував з не меншою люттю, ніж у центральній і південній частині нашої країни, через півстоліття далеко не всі ставилися до нього серйозно. Таким чином радянська пропаганда та викривлена історіографія поступово з кількох поколінь вичавила не просто пам'ять про Голодомор, а головне – про його витоки, причини. Виросли люди, які втратили відчуття небезпеки, що зрештою й зіграло злу роль. Багато хто каже, що мій рідний Донбас ідентифікує себе з Росією, і саме тому двері для окупанта там були відчинені. Ні. Біда в тому, що Донбас здебільшого себе ніяк не ідентифікував, що й стало тлом для широкого поля інформаційних маніпуляцій", - розповідає журналіст і лауреат премії 2014 року Валентин Торба.

Як зазначається, премія імені Джеймса Мейса, яку започаткувала головний редактор газети "День" Лариса Івшина, й покликана зробити наголос на важливості громадянської позиції тих, хто має цю пам'ять берегти та вірно вказувати на витоки трагедій.

Ім’я цьогорічного лауреата Премії імені Джеймса Мейса стане відомим 24 листопада.

У попередні роки лауреатами премії стали відомі публіцисти й автори "Дня": Ігор Лосєв (2009), Ігор Сюндюков (2010), Сергій Грабовський (2011), Олександр Палій (2012), Петро Кралюк та Володимир Бойко (2013), Валентин Торба (2014), Іван Капсамун (2015).

Фото: Руслан Канюка/День

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-