Проект бюджету передбачив гроші на лікування всіх тяжкохворих – Данилюк

Проект бюджету передбачив гроші на лікування всіх тяжкохворих – Данилюк

Укрінформ
У проекті Держбюджету на 2017 рік вперше закладено суму на цільові державні програми лікування онкохворих, хворих на ВІЛ/СНІД та діабет, яка стовідсотково покриває потребу в ліках для цих категорій пацієнтів.

Про це під презентації  у Верховній Раді проекту закону про Державний бюджет заявив міністр фінансів України Олександр Данилюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 "Загальні видатки на охорону здоров'я наступного року збільшуються на 8,2 млрд гривень. Основними компонентами є збільшення видатків на централізовану закупівлю ліків до 5,9 млрд гривень. Загалом ці видатки вперше передбачені в обсязі, достатньому для покриття 100-відсоткової потреби в ліках для тяжкохворих. Це, зокрема, стосується онкохворих, інфікованих ВІЛ/СНІД, а також тих, хто страждає на діабет", - сказав Данилюк.

Він додав, що збільшення видатків з Держбюджету на закупівлю ліків вдалося забезпечити завдяки виділенню Глобальним фондом додатково 120 мільйонів доларів. "Таким чином ми разом консолідуємо ресурс майже 9 млрд гривень на закупівлю ліків. Це вперше в історії", - наголосив Данилюк.

Він також поінформував, що у проекті Держбюджету передбачено збільшення зарплати медпрацівників.

"Зарплата лікаря-терапевта на кінець наступного року становитиме 7910 гривень. Це зарплата не у всіх, а в пілотних регіонах, там, де зараз відбувається реформа. І це наочний приклад переваг реформування охорони здоров'я", - зазначив міністр фінансів.

Данилюк також підкреслив, що при плануванні видатків на охорону здоров'я використано підходи щодо фінансування виключно медичної послуги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-