Міністерство з питань тимчасово окупованих територій закликає не їздити в Крим

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій закликає не їздити в Крим

Укрінформ
Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб закликає громадян України утриматися від поїздок до окупованого Криму і заявляє про початок цільових заходів, спрямованих на забезпечення допуску міжнародних правозахисних та гуманітарних організацій на територію тимчасово окупованого Криму.

Про це йдеться в переданій Укрінформу заяві Міністерства щодо ситуації в Криму.

“У зв’язку з провокаційними заявами з боку Російської Федерації стосовно ситуації, що склалася в Автономній Республіці Крим, закликаємо громадян України утриматися від поїздок до тимчасового окупованого Криму. Просимо поставитися з розумінням до вимушеного посилення українськими правоохоронцями контролю на пунктах перетину адміністративної межі з Кримом”, - йдеться в заяві.

Крім того, Міністерство звертається до громадян України, які знаходяться на тимчасово окупованому півострові, “з проханням бути обережними, не піддаватися на провокації та критично ставитися до інформації, яку вони отримують з російських ЗМІ”.

Як наголошується в документі, “з метою з'ясування реального стану справ в Криму, забезпечення прав і свобод на півострові, українська сторона розпочала цільові заходи, спрямовані на забезпечення допуску міжнародних правозахисних і гуманітарних організацій на територію тимчасово окупованого Криму”.

Як повідомляв Укрінформ, 10 серпня ФСБ Росії опублікувала офіційну заяву, в якій стверджує, що в окупованому Росією Криму запобігла низці терористичних актів", нібито підготовлених Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України". У Генштабі України цю заяву назвали провокацією.

Водночас, російські силовики затримали кількох громадян України, щоб звинуватити їх у підготовці "терактів" на території окупованого Криму. Зокрема, ФСБ назвала 39-річного Євгена Олександровича Панова, жителя Запорізької області, учасника АТО, співробітником ГУР МО України і звинуватила активіста в "організації терактів" на території окупованого Криму.

Кримська правозахисна група (КПГ) 11 серпня заявила про незаконне позбавлення волі українця, а також завдані йому тілесні ушкодження і, можливо, навіть застосування тортур, про що свідчить продемонстроване росіянами відео з нібито зізнанням Панова, на обличчі якого - синці и садна.

Пізніше в МЗС РФ назвали ім'я другого затриманого - Андрій Захтей. Народний депутат України, радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко стверджує, що «український диверсант» Захтей, нібито затриманий ФСБ у Криму, двічі судимий рецидивіст, який втік до РФ через борги.

За його словами, в 2011 Захтей набрався боргів у рідному місті Бориславі Львівської області і втік від кредиторів до Москви. Потім він перебрався до Євпаторії, де жив до цього часу.

12 серпня стало відомо ім'я третього затриманого у Криму ФСБ Росії громадянина України. У РФ стверджують, що це житель Запоріжжя Ридван Сулеманов, 1989 року народження. Його звинувачують у намірі підірвати аеропорт Сімферополя.

Пізніше глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив: "Стали надходити перші відомості про Ридвана Сулейманова... Як ми і припускали, людина реальна і знаходиться у великій біді: був заарештований ФСБ, імовірно, близько 3-х тижнів тому", - написав Чубаров.

Чубаров повідомив, що Сулейманов, можливо, прописаний у Запоріжжі, але фактично жив в одному із сіл Сімферопольського району. Всі родичі і близькі заарештованого також живуть у Криму.

"Всі його рідні і близькі живуть у Криму, але вони приховують його арешт... Така поведінка стає нормою для частини жителів Криму, їх лякають тим, що розповівши сусідам про свою проблему, вони більше не побачать живими своїх заарештованих близьких", - написав Чубаров.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-