Білоруси передали українським бібліотекам і музеям видання творів свого першодрукаря

Білоруси передали українським бібліотекам і музеям видання творів свого першодрукаря

Укрінформ
Директор Національної бібліотеки Білорусі Роман Мотульський передав українським бібліотекам і музеям факсимільне видання "Книжное наследие Франциска Скорины".

Урочиста церемонія передачі видання творів білоруського першодрукаря, просвітителя, перекладача, графіка, одного із засновників кириличного книгодрукування Франциска Скорини відбулася у четвер в Національній парламентській бібліотеці України в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Франциск Скорина належить усій Європі, не лише Білорусі», - відзначив Мотульський.

«Пройшло п'ятсот років, дуже різних в історії Білорусі. Книги Скорини розійшлись по усьому світу, не тільки в Європі, але й за океаном разом з емігрантами. В Білорусі залишилося всього-на-всього десять книг... тому ми поставили за мету відновити усю спадщину Скорини», - розповів Мотульський.

Усього за держпрограмою «Культура Білорусі» заплановано видати 25 книг білоруського просвітителя. Основу багатотомного факсимільного видання становитимусь електронні копії книг першодрукаря, що зберігаються в музеях різних країн світу. Раніше в рамках проекту уже відбулися офіційні передання спадщини представникам дипломатичних місій Великобританії, Німеччини, Чехії, Росії тощо.

Директор Національної парламентської бібліотеки України Тамара Вилегжаніна побажала представникам Білорусі успіху в реалізації проекту і подякувала всім, хто долучився до його організації: «Велика честь приймати тут вас. Ви їхали так далеко, але я сподіваюсь, отримали задоволення від Києва і від бібліотеки».

Сьогодні також було підписано Угоду про співпрацю між Національною бібліотекою Білорусі та Національною парламентською бібліотекою України.

Франциск (Франтішек) Лукич Скорина (до 1490, Полоцьк — не пізніше 1551, Прага) — білоруський першодрукар, просвітитель, перекладач, митець-графік, один із засновників кириличного книгодрукування. Народився в другій половині 1480-х років в сім'ї купця Луки. Первинну освіту здобув в Полоцьку. У Ягеллонскому університеті в Кракові закінчив факультет «семи вільних мистецтв» (граматика, риторика, діалектика, арифметика, геометрія, астрономія, музика) із ступенем бакалавра, пізніше отримав звання ліценціата медицини і ступінь доктора «вільних мистецтв». Мав ступінь доктора медицини. 1517 р. заснував у Празі друкарню і видав кириличним шрифтом «Псалтир», першу друковану білоруську книгу. Загалом упродовж 1517–1519 рр. за підтримки меценатів переклав і видав 23 книги Біблії (під назвою «Біблія руська, виложена доктором Франциском Скориною із славного града Полоцька, Богу ко чти і людем посполитим к доброму наученію»). Білоруський переклад Біблії, зроблений Скориною, випередив у часі німецький переклад Мартина Лютера.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-