Суд Одеси дозволив мирні акції на Куликовому полі на травневі свята

Суд Одеси дозволив мирні акції на Куликовому полі на травневі свята

Укрінформ
Одеський окружний адміністративний суд частково задовольнив позов про заборону проведення мирних зібрань на Куликовому полі 1-10 травня.

Про це йдеться на сайті суду.

«Виконком Одеської міської ради (позивач) вимагав заборонити в ці дні проводити на Куликовому полі збори, демонстрації та інші мирні зібрання, присвячені пам'яті загиблих 2 травня, учасників Антитерористичної операції, військово-патріотичному вихованню молоді та «Дню патріотичної пісні». За словами позивача, проведення цих заходів може зашкодити безпеці громадян, адже приверне увагу чималої кількості радикально налаштованих осіб, що мають протилежні громадянські позиції. Наслідком цього можуть стати масові заворушення, шкода здоров'ю та життю людей», - йдеться у повідомленні.

На думку суду, доводи позивача не є обгрунтованими. Так, громадські організації-відповідачі не повідомляли позивача про намір проводити будь-які заходи 1-10 травня, а тому фактично не намагались реалізувати свої права на мирні зібрання, тож і обмежити їх не можна. Організація ж «Автомайдан-Одеса» повідомила, що планує проведення військово-патріотичного виховання молоді, у ході якого будуть використовуватись ММГ (макети зброї масогабаритні) та піротехніка, однак які саме - не зазначила. Використання на мирних зібраннях піротехніки не забороняється, але є винятки: згідно з Тимчасовими правилами обігу в Україні побутових піротехнічних виробів (затвердженими наказом МВС №1649 від 23 грудня 2003 року), при проведенні масових заходів забороняється використання піротехнічних виробів, що можуть створити небезпеку травмування людей осколками, горючими елементами та частинами побутових піротехнічних виробів, що рухаються.

Судом також враховано, що позивач не надав жодних належних доказів того, що проведення заходів, про які його сповіщали, можуть створити реальну небезпеку заворушень чи загрозу здоров'ю населення або правам і свободам інших людей. Крім того, необрунтованими суд вважає і доводи позивача щодо можливості скупчення осіб з протилежними громадянськими позиціями, оскільки право на мирне зібрання не може бути обмежене у випадку наявності груп людей з різними поглядами.

"Отже, Одеський окружний адміністративний суд постановив: обмежити громадську організацію «Автомайдан-Одеса» в реалізації права на мирне зібрання шляхом заборони використання ММГ та піротехніки під час проведення мирних зборів на площі Куликове поле у м. Одесі у період з 1 по 10 травня 2016 року. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, голова Одеської обласної держадміністрації Міхеїл Саакашвілі на своїй сторінці у Facebook написав, що Президент України Петро Порошенко доручив керівнику Національної поліції і начальнику Національної гвардії ввести в Одесу додаткові підрозділи до 1000 чоловік для захисту громадського порядку у місті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-