Закон про роздержавлення друкованих ЗМІ – вже чинний

Закон про роздержавлення друкованих ЗМІ – вже чинний

Укрінформ
Із 1 січня набрав чинності Закон 917-VIII «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Про це зазначається на офіційному сайті парламенту.

Закон визначає механізм реформування друкованих ЗМІ, заснованих органами державної влади, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування. Реформування друкованих ЗМІ та редакцій планується здійснити у два етапи: перший - протягом одного року з дня набрання чинності цим законом, а другий - протягом наступних двох років.

Згідно із текстом закону, на першому етапі здійснюватиметься реформування друкованих ЗМІ згідно із затвердженим Кабінетом міністрів переліком, до якого включатимуться ЗМІ, що звернулися з відповідними клопотаннями. На другому етапі здійснюватиметься реформування тих друкованих ЗМІ і редакцій, які не реформовані на першому етапі.

Після роздержавлення друкованого чи комунального ЗМІ має зберігатися мова цього видання.

До способів реформування відносяться: вихід органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування із складу засновників ЗМІ; вихід органів державної влади і місцевого самоврядування зі складу засновників/співзасновників ЗМІ з перетворенням редакції членами її трудового колективу у суб'єкт господарювання зі збереженням назви, цільового призначення і тематичної спрямованості ЗМІ; вихід органів державної влади та органів місцевого самоврядування зі складу засновників/співзасновників друкованого ЗМІ з наступною приватизацією майна; перетворення друкованих ЗМІ, заснованих центральними органами виконавчої влади, в офіційні друковані видання.

Водночас законом встановлено, що він не регулює питання щодо офіційного оприлюднення друкованими ЗМІ нормативно-правових актів Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, а також інших органів, акти яких відповідно до законодавства підлягають державній реєстрації, щодо механізму реалізації положень про офіційне опублікування та набрання чинності нормативно-правовими актами.

Нагадаємо, 24 листопада народні депутати ухвалили Закон «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ», проте 23 грудня Президент України Петро Порошенко ветував його, одночасно подавши до парламенту пропозиції, за умови прийняття яких законодавчий акт може бути підписаний. 24 грудня ВР ухвалила зазначений закон з пропозиціями Президента, і за два дні Глава держави підписав документ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-