Викрили групу, яка вирубала у Чорнобильському заповіднику дерев майже на ₴60 мільйонів

Викрили групу, яка вирубала у Чорнобильському заповіднику дерев майже на ₴60 мільйонів

Фото
Укрінформ
Правоохоронці викрили п’ятьох осіб, які вирубали у Чорнобильському заповіднику дерев на понад 59 млн грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

За процесуального керівництва Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу генпрокурора п’ятьом учасникам організованої групи оголошена підозра за фактом незаконної порубки дерев на території природно-заповідного фонду, перевезення та збуту незаконно зрубаних дерев (ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, керівник державного спеціалізованого підприємства "Північна Пуща", яке підпорядковане Державному агентству управління зоною відчуження, створив та очолив злочинну групу для здійснення незаконних рубок дерев на території зони відчуження, що входить до Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

До протиправної діяльності він залучив трьох приватних підприємців, які мають навички рубки дерев, їх перевезення і збут, а також працівника поліції Київської області їхнього прикриття та безперешкодного перевезення незаконно зрубаної деревини з Чорнобильської зони.

У середині листопада 2023 року організатор, маючи повноваження для забезпечення безперешкодного доступу осіб на територію зони, видав перепустки для в’їзду спільників до місця рубки та показав територію, де зростають 100-річні дуби шириною до метра.

Читайте також: На Одещині посадовець лісгоспу вирубав у Нацпарку дерев на ₴145 мільйонів

На початку грудня 2023 року один із учасників організованої групи залучив осіб, які мають навики рубки дерев у лісах. Вони зрубали понад 180 дерев породи дуб, вільха та береза.

Підприємці вивезли деревину з місця рубки до місця складування, перевезення з території заповідника у Київ та збули її на деревообробне підприємство без дозвільних документів.

Працівник поліції Київської області забезпечив супровід автомобілів, які перевозили деревину із заповідника на територію деревообробного підприємства у Києві.

За результатами проведених оглядів та обшуків вилучені близько тисячі колод зрізаної деревини об’ємом понад 350 кубометрів.

Читайте також: На Волині у вирубці столітніх дубів у заповіднику підозрюють директора нацпарку та підприємця

Завдані довкіллю збитки становлять більш як 59 млн грн.

Вирішується питання щодо обрання запобіжних заходів підозрюваним та вжиття заходів з метою відшкодування шкоди завданої злочином.

Як повідомляв Укрінформ, фахівці Державної екологічної інспекції та державного підприємства “Ліси України” під час позапланової перевірки Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника зафіксували зрізані дерева та розорювання земель для сільськогосподарських робіт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-