Юрчишин виступає за створення міжнародної «антирашистської» коаліції

Юрчишин виступає за створення міжнародної «антирашистської» коаліції

Укрінформ
Україні слід просувати ідею визнання у світі рашизму людиноненависницькою ідеологією, як свого часу нацизму.

Таку думку висловлювали учасники круглого столу в Укрінформі.

«Ми маємо більш ніж достатньо доказів злочинного й антилюдського характеру цього (російського — ред.) режиму. Нам потрібно організувати круглі столи в Європі, США, Канаді та інших демократичних країнах, щоб науковці за участю українських експертів це обговорювали й презентували. Ми маємо виробити єдину позицію і домагатися від усього світу визнання цього людожерського режиму таким, який точно заслуговує засудження на віки вічні», - наголосив голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної політики Микита Потураєв.

Своєю чергою голова Комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин пояснив важливість перенесення питання засудження рашизму на міжнародний майданчик.

«Якщо ми засудимо рашизм і «русский мир» як країна, яка страждає від агресивної політики вже століттями, у світоглядній картинці світу це виглядатиме швидше як реакція жертви. Тому нам критично важливо винести цю дискусію на міжнародний рівень. Цей термін (рашизм - ред.) завдяки Тімоті Снайдеру (американський історик — ред.) та іншим уже використовують не лише в публіцистиці, а і в науковому обігу. А ми на рівні Парламентської асамблеї ОБСЄ максимально доклалися, щоб цей термін офіційно з’явився в резолюціях щонайменше різних парламентських структур», - зазначив Юрчишин.

Він висловився за створення міжнародної «антирашистської» коаліції.

«В ідеологічному плані ми маємо наступати й формувати антирашистську коаліцію, і ми вже цим активно займаємося - як на міжнародному рівні, так і на рівні тих, хто в Росії не хоче жити під «русским миром» і рашизмом. І нам точно треба спільний майданчик і спільне розуміння стратегії дій в цьому напрямку», - наголосив депутат.

Читайте також: На Глобальний саміт миру запросили понад 150 країн та міжнародних організацій

Завідувачка відділу Інституту історії Національної академії наук України, авторка численних досліджень російського тоталітаризму Лариса Якубова зауважила, що розвиток сучасного російського неототалітаризму став можливим тому, що цю ідеологію так і не було засуджено, на відміну від нацизму.

“Ми стикаємося з іншою (ніж нацизм — ред.) формою тоталітаризму, яка еволюціонувала на грунті ХХ сторіччя і на відміну від нацизму не засуджена на політичному та законодавчому рівні. Сталінізм, або комуно-більшовизм, або радянський тоталітаризм залишився за лаштунками цієї величної дії. Через те ми маємо повторний неототалітаризм, який у собі поєднує всі можливості й важелі впливу в поєднанні з новітніми модифікаціями, які були в попередніх двох версіях російського тоталітаризму — білогвардійського і червоного”, - зазначила Якубова.

За її словами, західній спільноті важко зрозуміти і визнати таким же нацизмом російський тоталітаризм.

“Щоб вплинути на наших західних партнерів, треба донести до них ту думку, що ми маємо справу з тим, з чим вони мали б боротися від початку”, - переконана Якубова.

Як повідомлялося, 2 равня 2023 року Верховна Рада України засудила рашизм як базову ідеологію державної політики РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-