Україна має багаторівневу систему ППО, але вона потребує посилення - Столтенберг

Україна має багаторівневу систему ППО, але вона потребує посилення - Столтенберг

Укрінформ
Україна за допомогою НАТО вже змогла створити багаторівневу систему ППО, але вона потребує посилення та забезпечення боєприпасами, ремонту та обслуговування, щоб залучені системи могли виконувати покладені на них завдання із захисту країни.

На цьому сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками надзвичайної Ради Україна-НАТО наголосив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«Україна вже зараз має багаторівневу систему протиповітряного захисту. Проблема в тому, що вона має бути сильнішою та ширшою. Україна просила надати спроможності, щоб збивати дрони, крилаті ракети, а також найсучасніші балістичні ракети. Тож Україна має системи NASAMS, IRIS-T, «Gepard», а також батареї «Patriot». Це різні рівні системи протиповітряного захисту, але їм потрібно більше таких систем, більше батарей та більше боєприпасів до цих систем - і це точно те, що ми обговорювали сьогодні», - сказав керівник НАТО.

Столтенберг зауважив, що дуже важливо, щоб усі системи протиповітряного захисту, які вже поставлені в Україну, були операційно дієздатними, що означає - вони потребують запасних частин, обслуговування й ремонту, а також постачання ракет-перехоплювачів, тому що мати батареї ППО без таких перехоплювачів не має сенсу.

Читайте також: G7 обговорила ініціативу Німеччини з пошуку систем ППО для України

«Тож нам потрібно (сформувати - ред.) повний пакет спроможностей для забезпечення вже існуючих систем, поряд із поставками нових систем озброєння. Ми очікуємо подальші оголошення від країн-союзниць. Але я залишаю за ними право зробити такі оголошення», - зазначив Єнс Столтенберг.

Він нагадав, що на цей час союзники по НАТО вже поставили в Україну безпрецедентну кількість військової допомоги, включаючи розвинуті системи протиповітряного захисту, які допомагають захистити українські міста, українські сили та критичну інфраструктуру України. 

«Але ця війна є війною на виснаження. Вони (українці - ред.) терміново потребують більше допомоги. Союзники наразі нарощують ці зусилля. Ми мали оголошення про допомогу протягом кількох минулих днів, і я очікую більше у наступні дні. Союзники по НАТО надають Україні 99 відсотків від усієї військової допомоги», - нагадав генеральний секретар Альянсу.

Читайте також: Зеленський звернувся до Ради Україна-НАТО: Нам треба ще мінімум сім систем Patriot

Він зауважив, що, країни-члени мають перевірити власні військові склади та з’ясувати, що вони можуть негайно поставити для України. Але при цьому, за словами Столтенберга, країни-члени мають ухвалювати національні рішення, виходячи із власних можливостей з поповнення арсеналів, для забезпечення власної безпеки та для виконання вимог Альянсу щодо наявних спроможностей та для дотримання планів оборони, що розроблені в НАТО. 

Як повідомлялося, з огляду на те, що Росія активізувала ракетні обстріли та атаки дронів проти мирного населення України та проти цивільної енергетичної інфраструктури, Президент України Володимир Зеленський ініціював надзвичайну зустріч Ради Україна НАТО, головною темою якої було прискорення поставок в Україну сучасних систем протиповітряного захисту від союзників по Альянсу.

Фото: nato.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-