Голова саміту Тримор’я Науседа наголосив на всебічній підтримці України

Голова саміту Тримор’я Науседа наголосив на всебічній підтримці України

Укрінформ
Президент Литви Гітанас Науседа, який очолював пленарне засідання дев'ятого саміту «Ініціативи трьох морів», що відбулася у Вільнюсі, зробив акцент на необхідності підтримки України, допомоги їй у захисті від агресора та відбудові.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт президента Литви.

Науседа наголосив на важливості подальшої підтримки України та необхідності всіма засобами допомагати їй захищатися від агресора.

«Сьогодні країни «Ініціативи трьох морів» підтверджують свою підтримку України, її суверенітету та територіальної цілісності. Разом ми готові відігравати важливу роль у відбудові України та допомагати їй відроджуватися ще сильнішою та витривалішою», - зазначив лідер Литви.

Він також зазначив, що під час Міжнародного транспортного форуму, який проходив у Литві напередодні саміту «Ініціативи трьох морів», було запрошено нових членів до так званої групи спільних інтересів для України. Це має призвести до більш продуктивної співпраці та залучення партнерів у сфері транспорту.

За словами Науседи, підтримка інтеграції України до Європейського Союзу та НАТО залишається політичним пріоритетом. На його думку, «Ініціатива трьох морів» могла б значно сприяти практичним аспектам процесу розвитку ЄС, допомагаючи підготуватися до більш плавної інтеграції.

«Щоб регіон трьох морів був життєздатним і розвивався, ми повинні пропонувати практичні рішення. Завдяки «Ініціативі трьох морів» ми приділяємо більше уваги кіберстійкості регіону, захисту критичної інфраструктури та військової мобільності. Наша здатність досягати результатів також залежить від продуктивної роботи з нашими трансатлантичними партнерами», - підкреслив президент Литви.

Читайте також: Зеленський у Вільнюсі закликав західних партнерів не зволікати з передачею ППО

У своєму виступі він вказав, що нинішня геополітична ситуація дала «Ініціативі трьох морів» поштовх для зростання як платформі регіонального співробітництва. Науседа наголосив на необхідності покращення транспортного сполучення, диверсифікації енергетичних ресурсів та створення стійкої інфраструктури. За його словами, також важливо зменшити інфраструктурні розриви між країнами-членами ЄС та асоційованими країнами - Україною та Молдовою.

Президент Литви підкреслив, що в «Ініціативі трьох морів» вже беруть участь 13 країн, 2 асоційованих члени та 4 стратегічні партнери.

«Я радий, що четвертий стратегічний партнер - Японія - приєднався до Ініціативи тут, у Вільнюсі. Залучення цієї країни сприятиме досягненню цілей Ініціативи та зміцненню зв’язків регіону з глобальними ланцюгами поставок та Індо-Тихоокеанським регіоном», - зазначив Науседа.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні у політичній дискусії високого рівня на міжнародному бізнес-форумі в рамках саміту «Ініціативи трьох морів» у Вільнюсі Насуда вже заявляв, що велику увагу на цьому заході буде приділено саме питанням відновлення економіки та інфраструктури України.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-