Рада Україна-НАТО: Росія має негайно припинити війну

Рада Україна-НАТО: Росія має негайно припинити війну

Заява
Укрінформ
Намагання Росії підірвати українську державність і зламати рішучість українського народу зазнали поразки.

Про це йдеться у заяві Ради Україна-НАТО з нагоди другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну, розміщений на сайті НАТО.

«Намагання Росії підірвати українську державність і зламати рішучість українського народу зазнали поразки. Україна вистояла як суверенна та демократична держава, звільнивши значні території і відтіснивши Чорноморський флот Росії», – підкреслюється в заяві.

У Раді Україна-НАТО наголосили, що Росія цілком винна у цій війні і має понести повну відповідальність за свої дії. Воєнні злочини Росії в Україні, порушення і зловживання правами людини і нормами міжнародного гуманітарного права, зокрема насильницька депортація дітей та сексуальне насильство, не можуть залишатися безкарними.

«Ми засуджуємо жахливі російські напади на українські міста, українську цивільну, енергетичну і портову інфраструктуру, деякі з яких зачепили територію держав-членів Альянсу. Ми також засуджуємо усіх тих, хто сприяє війні Росії і поширює російську дезінформацію. Ми не визнаємо і ніколи не визнаємо незаконну і нелегітимну анексію Росією територій, включаючи Крим», – заявили у Раді Україна-НАТО, додавши, що РФ має негайно припинити війну в Україні та вивести усі свої війська відповідно до резолюцій Генасамблеї ООН.

Читайте також: У штаб-квартирі НАТО 23 лютого відбулася церемонія з нагоди других роковин війни в Україні

В документі йдеться, що члени НАТО як ніколи рішуче налаштовані підтримувати Україну стільки, скільки знадобиться для перемоги над РФ, і що Альянс продовжує надавати Україні необхідне нелетальне обладнання та матеріали для посилення української самооборони.

«Альянс готовий сприяти розбудові і трансформації українського безпекового і оборонного сектора, зміцнювати спроможність України здійснювати стримування і оборону у довгостроковій перспективі, а також забезпечити перехід України до повної оперативної сумісності з НАТО», – зазначено в документі.

Як повідомлялося, 24 лютого генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна приєднається до НАТО, це питання не «якщо», а «коли».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-