Туск у контексті аграрної кризи заявив, що можна «легко зламати ентузіазм підтримувати Україну»

Туск у контексті аграрної кризи заявив, що можна «легко зламати ентузіазм підтримувати Україну»

Укрінформ
 Наростаючі економічні проблеми, зокрема ситуація на кордоні з польськими аграріями і перевізниками, може призвести до зростання антиукраїнських сентиментів у Польщі.

Про це під час зустрічі в неділю з жителями міста Моронг Вармінсько-Мазурського воєводства (північний схід РП) заявив глава польського уряду Дональд Туск, передає кореспондент Укрінформу.

За словами польського прем’єра, рішення ЄС щодо України і реалізації Європейської зеленої угоди прямим чином шкодять інтересам тисяч аграріїв у Польщі та Європі. Він зауважив, що в Польщі це особливо відчутно через географічну близькість до України, відтак країна перебуває в особливій ситуації.

Глава уряду підкреслив, що немає якогось очевидного конфлікту між урядом Польщі і польськими аграріями, які висловлюють протест, зокрема у справі експорту без жодних обмежень і лімітів українських сільськогосподарських продуктів через польський і литовський кордони.

Читайте також: Туск - про голосування республіканців у Сенаті США: Рейган перевертається в могилі

Туск зауважив, що питання обмеження напливу продуктів з України порушувалося ним під час нещодавньої розмови в Києві з Президентом Володимиром Зеленським.

“Те, що кілька сотень чи кілька тисяч людей в Україні хочуть заробити великі гроші, це не наша проблема. Ми хочемо допомогти Україні як державі та Україні як нації у збройному протистоянні з Росією. І точно ніщо не змінить нашої думки в цьому питанні. Але не може бути так, щоб через війну і через цю емпатію і відкритість до України хтось використовував війну як засіб нечесної або неадекватної конкуренції з нашими компаніями, з нашими працівниками, з нашими фермерами”, - підкреслив глава польського уряду.

Прем’єр РП застеріг, що наростання економічного конфлікту може призвести до “раптової появи антиукраїнських сентиментів”.

Читайте також: Польські фермери блокуватимуть перевантаження сільгосптоварів із залізниці на автотранспорт

На його переконання, парадокс полягає в тому, що якщо Україна й надалі хоче мати можливість мобілізувати весь західний світ на свою користь у протистоянні з Росією, то вона також “повинна поважати інтереси окремих членів цієї спільноти”.

“Інакше, знаєте, як легко зламати ентузіазм і готовність підтримувати (Україну – ред.)”, - зазначив Туск.

Глава польського уряду також зауважив, що слід знайти відповідь на питання, чому, попри ембарго, все ще багато агропродукції з України перетинає кордон, і в цьому контексті слід звернути увагу на роботу прикордонних служб. Туск поінформував, що вибіркові перевірки щодо вантажних перевезень розпочалися також на польсько-литовському кордоні. Він підкреслив, що Варшава слідкуватиме також за польсько-литовським кордоном у контексті можливого потрапляння до Польщі українських агропродуктів.

Польські аграрії 9 лютого розпочали блокування декількох пунктів пропуску на польсько-українському кордоні. За словами організаторів страйку з незалежної профспілки фермерів «Солідарність», блокування доріг біля пунктів пропуску триватиме впродовж місяця, до 10 березня.

Читайте також: Поліція Польщі розслідує інцидент з українським зерном на кордоні

Як повідомляло агентство, поліція польського міста Хелм з’ясовує деталі інциденту, який стався з фурами з українським зерном біля прикордонного пункту пропуску в Дорогуську. За даними поліції, фермери, які протестували неподалік, зупинили три українські вантажівки та висипали з них зерно на дорогу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-