Відновлення справедливості означає відповідальність для агресора на всіх рівнях - Костін

Відновлення справедливості означає відповідальність для агресора на всіх рівнях - Костін

Укрінформ
Справжнє відновлення справедливості передбачає відповідальність агресора за всі злочини та невідворотність покарання на всіх рівнях: від рядових військовослужбовців РФ до особисто Путіна.

Про це заявив генеральний прокурор України Андрій Костін в ефірі телемарафону "Єдині новини", передає кореспондент Укрінформу.

"Справжнє відновлення справедливості вимагає комплексного підходу. Ми називаємо це мережею всеосяжної відповідальності агресора. Всеосяжної - тому що це відповідальність за всі воєнні злочини, злочини проти людяності, геноцид та злочин агресії. А також компенсація шкоди нашій державі та всім потерпілим. Це також означає невідворотність покарання для злочинців усіх рівнів: від простих військовослужбовців до керманичів російського режиму та особисто Путіна", - сказав Костін.

Читайте також: Розслідування російських злочинів в Україні: Костін зустрівся з генпрокурором Польщі

За його словами, для повноцінного функціонування цієї мережі потрібно створити спеціальний трибунал щодо злочину агресії, і робота у цьому напрямку триває.

Костін нагадав, що за оцінками Світового банку, завдані Україні збитки внаслідок російської агресії становлять 400 млрд доларів.

"Ми також документуємо й оцінюємо збитки навколишньому середовищу. Наразі цифра, яка обговорюється, це близько 50 млрд доларів. Але це оцінка, яка була зроблена в середині минулого року, щодня розмір цих збитків збільшується", - наголосив Костін, додавши, що кожен постраждалий має отримати компенсацію коштом країни-агресора.

Читайте також: Єрмак: Наш мирний план - не список побажань, а виважена і детальна пропозиція

Генпрокурор нагадав, що у Давосі українська делегація представила другу пʼятірку пунктів Формули миру: виведення російських військ і припинення бойових дій, відновлення справедливості, екологічна безпека, недопущення ескалації та повторення агресії, підтвердження завершення війни. Перші п'ять пунктів були обговорені раніше, під час зустрічі на Мальті.

"Тобто вже завершено обговорення усіх 10 пунктів Формули", - резюмував Костін.

Як повідомлялося, Володимир Зеленський і президент Швейцарської Конфедерації Віола Амгерд домовилися про початок підготовки до проведення у Швейцарії Глобального саміту миру на рівні лідерів держав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-