Українські активісти під парламентом Польщі просили припинити блокаду кордону

Українські активісти під парламентом Польщі просили припинити блокаду кордону

Фото, відео
Укрінформ
Українські водії і волонтери у середу зібралися під парламентом Польщі, аби висловити протест проти блокування польськими перевізниками й аграріями кордону з Україною.

Вони підписали і передали до канцелярії Сейму лист до маршалка нижньої палати польського парламенту з проханням якомога швидше вирішити проблему блокади кордону, яка шкодить інтересам не лише України, але й Польщі, передає кореспондент Укрінформу.

“Ми маємо величезне прохання до польського Сейму, щоби польські законодавці на найближчих комісіях, на найближчих засіданнях першочергово розглянули питання, яке загрожує життю і здоров’ю людей, а саме водіїв. Це в першу чергу. Крім того, йдеться про протидію російській пропаганді, яка, на нашу думку – українських мігрантів у Польщі, є дуже активною, і вона провокує ці всі протести. Вони мають на що спиратися інформаційно”, - заявила співорганізаторка акції, засновниця клубу торгівлі Україна – ЄС Вікторія Тріфан.

За її словами, уряд Польщі повинен посилити протидію російським впливам. Третім проханням учасників акції є максимальне сприяння розвитку взаємовідносин між Україною і Польщею, особливо в економічній сфері.

Читайте також: У чергах на українсько-польському кордоні стоять близько 3000 вантажівок

Активістка зазначила, що за весь час війни Польща експортувала в Україну товарів на $14 млрд , а Україна імпортувала до Польщі товарів лише на $8 млрд, який також доставлявся транзитом через РП до інших країн Євросоюзу.

Українські водії і волонтери у середу зібралися під парламентом Польщі / Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Тріфан зазначила, що Польща останнім часом імпортує до України рекордну кількість товарів, відтак Варшава в економічному плані також залежить від українського ринку. Блокада кордону шкодить і економічним інтересам РП.

Учасники акції розгорнули біля польського парламенту плакати, зокрема “Не блокуйте Україну”, “Поляки й українці, ми сваримося, а Росія користається цим”, “Досить блокувати – треба разом світ годувати”, “Стоп блокаді на кордонах!”, “У нас війна! Ми – не конкуренти!”, “Разом - сильніші!”.

Учасник акції Ігор Самоходський в коментарі агентству підкреслив, що Росія намагається завадити євроінтеграційним процесам України, і в межах воєнної кампанії вона блокує український експорт та імпорт морським шляхом. За його словами, Польща та інші країни ЄС не повинні блокувати рух через кордон, оскільки це важливо для економіки й виживання українців в умовах війни.

Читайте також: Посли країн Балтії висловили Польщі демарш через блокаду українського кордону

“Принципово важливо нам сказати: перестаньте діяти як росіяни в окремих випадках, адже блокада України – це діяти як Росія. Давайте дотримуватися існуючих норм, міжнародних договорів і пропускати вантажі. Адже це безпрецедентна ситуація, коли країна, яка перебуває у стані війни, блокується країнами, які її підтримують”, - наголосив активіст.

Учасники акції передали до канцелярії Сейму листа на ім’я маршалка нижньої палати парламенту РП Шимона Головні з проханням якомога швидше вирішити цю проблему.

У листі звертається увага, що в умовах повномасштабної війни проти України Росія блокує всі морські порти, зокрема в Одесі, Миколаєві чи Херсоні, ворог частково чи повністю знищив також повітряну інфраструктуру України. Відтак єдиним шляхом забезпечення України є наземний шлях, 90% всіх поставок приходить на сполучення з Польщею, що включає як військове, так і цивільне постачання. Водночас, через блокаду кордону спостерігаються перебої з постачанням військової техніки, необхідної на лінії фронту.

“На жаль, результатом цих непродуманих дій на прикордонному пункті в Корчовій є смерть водія - Дмитра Щербатого. А в черзі, що сягає Хелма, помер другий водій - Олександр Валік. Ми просимо про допомогу у розв’язанні цієї проблеми, а також напрацювання механізмів врегулювання такого типу ситуацій в майбутньому. Об’єднання зусиль обох наших країн може дати взаємну користь і додану вартість у польсько-українських відносинах”, - йдеться в листі за підписом керівників Асоціацій міжнародних автомобільних перевізників України Леоніда Костюченка і Володимира Михалевича.

Читайте також: Польща вимагатиме відновлення дозволів для українських перевізників - міністр

Акцію під польським парламентом організували клуб торгівлі Україна–ЄС, Асоціація міжнародних автомобільних перевізників України, громадська організація “Міжнародні автомобільні перевізники України” тощо.

Як повідомляв Укрінформ, 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: “Корчова - Краківець”, “Гребенне - Рава-Руська”, “Дорогуськ - Ягодин”. Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-