Україна має думати про повоєнне врядування на місцевому рівні та захист прав громадян - Владімір Пребіліч

Україна має думати про повоєнне врядування на місцевому рівні та захист прав громадян - Владімір Пребіліч

Укрінформ
Україна має думати про повоєнне врядування на місцевому рівні та захист прав громадян.

Про це на XVII Українському муніципальному форумі «Децентралізація, прозоре врядування та єдність - основа відновлення України», організованому за підтримки «U-LEAD з Європою», сказав член Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, президент Словенської асоціації муніципалітетів і міст Владімір Пребіліч, передає кореспондент Укрінформу.

"Дотримання принципів демократії та децентралізації під час воєнного стану - це виклик. Вам потрібно думати про повоєнне врядування, потрібно захищати права громадян. Децентралізація означає зростання відповідальності органів влади, витрат, а також управління державними коштами. Я вважаю, децентралізація також веде до зменшення корупції. Тому що на рівні місцевого самоврядування ми (місцеві керівники) найближчі до людей і ми, обрані місцеві представники, знаємо потреби наших громад. Ми зустрічаємося з ними щодня і турбуємося про них. Тому є бажання місцевих лідерів залучати більше людей до певних процесів прийняття рішень, бути підзвітними, а також працювати транспарентно", - сказав Пребіліч.

За його словами, те, як місцеві органи влади з початком повномасштабної війни в Україні змогли самоорганізуватися, свідчить про ефективність реформи. Пребіліч висловив упевненість, що місцеве самоврядування також відіграє важливу роль у побудові довіри до державних інституцій.

"На місцевому рівні це набагато легше зробити. Конгрес в частині відкритого управління, попередження корупції рекомендує включати необхідні настанови, як це робити на місцевому та регіональному рівнях. Тому ми зосереджені на таких темах, як прозорість, відкрите урядування, прозорі закупівлі, конфлікт інтересів, попередження адміністративних ресурсів, а також справедливий вибір та попередження кумівства. Відкрите урядування передбачає багато ініціатив та механізмів", - сказав президент Словенської асоціації муніципалітетів і міст.

За його словами, для кожного представника влади існують певні принципи, як бути ефективним та відкритим, перш за все, це прозорість, яка полягає у доступності та зрозумілості інформації для населення. Також важливим принципом урядування є участь людей, можливість впливати на рішення та роботу місцевих органів влади, а також підзвітність місцевого самоврядування громадам.

Як зауважив Пребіліч, багато українських муніципалітетів послуговуються цими принципами у своїй роботі. Так само, зауважив він, існує багато міжнародних ініціатив з впровадження практик відкритого урядування для місцевих органів влади, і українські міста активно долучаються до таких ініціатив. Серед таких він згадав Конференцію «10-річчя Угоди мерів у регіоні Східного партнерства» та засідання Керівного комітету Проєкту ЄС «Угода мерів – Схід», які відбулися наприкінці листопада в Грузії, а також Глобальний саміт з відкритого урядування, який відбувся в Естонії у вересні цього року.

"Відданість українських муніципалітетів цьому напрямку вражає. Україна має великий потенціал стати глобальним лідером в локалізації принципів відкритого урядування", - резюмував Пребіліч.

Він запевнив, що Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи буде підтримувати українські органи місцевого самоврядування у відбудові України та забезпеченні її стійкості, та наголосив на важливості того, що права місцевих органів влади мають бути враховані після воєнного стану.

Читайте також: Перспективи вступу України в ЄС посилили роль місцевого самоврядування - представники Євросоюзу

На форумі представники міст та громад презентували свій довід комунікації з мешканцями, інформування про важливі зміни в житті громади, комунікацію з людьми, які вимушені були змінити місце проживання через війну, організацію громадських просторів для забезпечення такої комунікації тощо. Форум «Децентралізація, прозоре врядування та єдність - основа відновлення України» відбувся 4 та 5 листопада у Києві за підтримки програми «U-LEAD з Європою».

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-