Комітет Ради отримав документи від 23 претендентів на посади суддів КСУ

Комітет Ради отримав документи від 23 претендентів на посади суддів КСУ

Укрінформ
До Комітету Верховної Ради з питань правової політики надійшли документи від 23 претендентів на посади суддів Конституційного Суду. 17 жовтня термін подачі документів закінчився.

Про це повідомив очільник Комітету Денис Маслов під час пресконференції в Укрінформі “Формування Конституційного Суду України в аспекті євроінтеграції”.

“Станом на сьогодні Комітет отримав пакети документів від 23 кандидатів на посаду суддів Конституційного Суду. Але маємо ще п’ять днів на те, щоб поштою отримати пакети документів від кандидатів. Думаю, зрештою ми отримаємо близько 30 кандидатів. Це за квотою Верховної Ради”, - сказав він.

Маслов нагадав, що наразі у Конституційному Суді є п’ять вакантних посад, з яких три — за квотою парламенту і дві — за квотою З’їзду суддів України.

Читайте також: Рада ухвалила закон щодо відбору кандидатур суддів КСУ

“Якщо ми матимемо 30 кандидатів на 3 вакантних посади, то це буде серйозний конкурс”, - додав він.

За словами Маслова, протягом 20 днів Комітет розгляне всі документи, організує проведення спеціальної перевірки кандидатів, після чого передасть документи до Дорадчої групи експертів (ДГЕ). У подальшому ДГЕ перевірить кандидатів на моральні якості, доброчесність і професійність. Потім ДГЕ передасть список відібраних кандидатів до ВР для голосування за їх призначення суддями КС.

“Я сподіваюся, що в горизонті шести місяців ми зможемо отримати майбутніх кандидатів на посаду судді КСУ”, - сказав Маслов.

Висловлюючись з приводу нових критеріїв відбору суддів КС, він зазначив, що “вперше в Україні нівелюється політичний вплив на призначення суддів”.

Читайте також: Допомога в обмін на реформи: чому лист з Білого дому – це не про зраду, а про перемогу України

Як повідомляв Укрінформ, наразі у Конституційному Суді чинними залишаються 13 суддів. Для кворуму необхідна присутність 12 суддів, а для ухвалення рішення — 10. Загалом у КС має бути 18 суддів. Наразі 5 місць залишаються вакантними, а саме: 3 за квотою Верховної Ради та 2 - від З'їзду суддів.

20 серпня поточного року набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення положень про конкурсний відбір кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України». В ухваленому законі міститься норма, яка посилює роль міжнародних представників у відборі суддів КСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-