Рада ухвалила закон щодо відбору кандидатур суддів КСУ

Рада ухвалила закон щодо відбору кандидатур суддів КСУ

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон про уточнення положень про конкурсний відбір кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України.

Про це народний депутат із парламентської фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

Він уточнив, що відповідний закон підтримали 293 парламентарії.

Закон було розроблено з метою удосконалення відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах шляхом внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України, Регламенту Верховної Ради України, законів України «Про Конституційний Суд України», «Про правовий режим воєнного стану».

Законом передбачається, що Апарат Верховної Ради протягом 30 днів з дня оприлюднення оголошення про початок конкурсного відбору приймає від осіб, які претендують на участь відборі на посаду судді Конституційного Суду України, документи.

Читайте також: В ОП обговорили з представником Єврокомісії реалізацію судової реформи

Зазначається, що на підставі поданих документів профільний комітет ВР на своєму засіданні встановлює відповідність осіб, які виявили намір обійняти посаду судді Конституційного Суду України, та приймає обґрунтоване рішення про допуск або недопуск кандидатів до конкурсного відбору.

Також документом встановлюються принципи формування та повноважень Дорадчої групи експертів.

Встановлюється, що дорадча група експертів буде формуватися за таким принципом: у ній будуть три представники від міжнародних партнерів, при цьому один із членів - це представник Венеційської комісії, ще три представники - українські національні експерти.

Окрім того, передбачено, що Європейська комісія «За демократію через право», міжнародні організації одночасно із пропозиціями до першого складу Дорадчої групи експертів можуть надати список із пропозиціями заступників членів Дорадчої групи експертів. До списку включається один заступник на кожну посаду члена Дорадчої групи експертів.

Передбачається, що Дорадча група експертів проводитиме перевірку на доброчесність кандидатів, їхніх професійних якостей, і тільки після того всі шість експертів голосуватимуть за кожного кандидата за відповідним рейтингом.

Читайте також: Як подолати корупцію в судах: у ВРП вважають, що їй потрібна дисциплінарна функція

Закон встановлюється, що якщо у зв’язку з однаковою кількістю голосів «за» і «проти» Дорадча група експертів не може ухвалити рішення, то буде проведено повторне голосування.

Зокрема передбачено, що у разі однакової кількості голосів «за» і «проти» під час повторного голосування голоси трьох членів Дорадчої групи експертів, з яких принаймні двоє запропоновані міжнародними організаціями чи Європейською комісією «За демократію через право», є вирішальними.

Документ регламентує, що результати рейтингового голосування кожного члена Дорадчої групи є відкритими, фіксуються поіменно та публікуються на офіційному веб-сайті Конституційного Суду.

Після отримання від Дорадчої групи списку оцінених кандидатів на посаду судді Конституційного Суду, рішень Дорадчої групи щодо оцінки відповідності кожного кандидата конкурсна комісія, Комітет, Рада суддів України проводять співбесіду з кандидатами, включеними до списку оцінених кандидатів.

Як повідомляв Укрінформ, 10 червня Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення положень про конкурсний відбір кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-