Моравецький у контексті зернової кризи закликав Зеленського «не ображати поляків»

Моравецький у контексті зернової кризи закликав Зеленського «не ображати поляків»

Укрінформ
Глава польського уряду Матеуш Моравецький закликав Президента України Володимира Зеленського не ображати поляків у контексті його слів під час виступу на Генасамблеї ООН на минулому тижні.

Про це під час візиту до міста Краснік Люблінського воєводства РП (південний схід країни) заявив в понеділок глава польського уряду Матеуш Моравецький, передає Укрінформ.

Прем’єр Польщі зазначив, що Зеленський "нещодавно здійснив абсолютно непотрібні жести і з його вуст звучали абсолютно недоречні слова".

“Пане Президенте, не смійте ображати поляків. Поляки – горда нація, вони знають, коли потрібно допомагати сусідам, і ми допомагаємо нашим сусідам проти цієї жорстокої російської агресії. Але ми завжди будемо відстоювати свої інтереси і своє добре ім'я”,- підкреслив Моравецький.

Як відомо, під час виступу на 78-й Генасамблеї ООН Зеленський у контексті проблем з експортом збіжжя до кількох країн ЄС заявив, що деякі друзі у Європі “роблять із зерна трилер”, допомагаючи цим “підготувати сцену для московського актора”.

Президент Польщі Анджей Дуда згодом заявив, що слова Президента України були “несправедливими”. Водночас він висловив готовність зустрітися з главою Української держави “як тільки буде можливість”. Він заявив про готовність Польщі збільшити транзит українського збіжжя через територію країни, зазначивши при цьому, що рішення польського уряду про заборону на ввезення українського зерна на внутрішній ринок країни було правильним.

Читайте також: Польща не скасує ембарго на зерно, поки не буде спільного рішення з Україною

Як повідомлялося, у відносинах між Україною і Польщею триває так звана зернова криза. З 16 вересня Польща в односторонньому порядку, всупереч позиції Єврокомісії, безстроково заблокувала імпорт українського збіжжя (пшениця, кукурудза, соняшник, ріпак) на внутрішній ринок, зберігаючи при цьому транзит цих культур через територію країни.

У відповідь Україна подала на Польщу, а також Угорщину, яка вчинила схожим чином, скаргу до СОТ.

Найближчими днями мають зустрітися міністри сільського господарства обох країн, які повинні знайти вихід із кризової ситуації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-