У МЗС назвали теми, які обговорять учасники Глобального саміту миру

У МЗС назвали теми, які обговорять учасники Глобального саміту миру

Ексклюзив
Укрінформ
Заступниця міністра закордонних справ Ірина Боровець заявила, що на Саміті миру, який наступного місяця прийматиме Швейцарія, обговорюватимуться радіаційна та ядерна безпека, продовольча безпека та повернення додому полонених та депортованих осіб, зокрема українських дітей.

Про це вона сказала в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі.

«По-перше, очікування України та наших партнерів, що на Саміт приїде якомога більша кількість запрошених лідерів країн світу. І особливо важлива репрезентативність всіх регіонів - Африки, Азії, Європи, Латинської та Північної Америки, Океанії. Ми говоримо про інклюзивність нашої Формули миру, тобто вона має репрезентувати бачення всіх націй, які виступають за справедливий мир та поважають Статут ООН, як має закінчиться війна. Протягом двох днів Саміту лідери будуть говорити про питання, які мають глобальне значення, вкрай актуальні для всіх та не мають кордонів. Наприклад, обговорюватимуться радіаційна та ядерна безпека, продовольча безпека, гуманітарні питання, зокрема повернення наших військових і цивільних полонених, повернення дітей. Тобто йтиметься про всі ті теми війни, які не можуть залишити байдужими. І немає країни, яка б заперечила те, що ми маємо унормувати, зробити спільну рамку для цих тем - рамку яка передусім дозволить забезпечити всеохоплюючий, справедливий та сталий мир для України, але також може бути потім використана і для врегулювання інших конфліктів. Бо ці принципи повинні мати універсальний характер, адже їхні корені лежать в загальновизнаних нормах міжнародного права. Тобто ми базуємо всі наші принципи тільки на цьому», - сказала вона.

Читайте також: Участь у Саміті миру в Швейцарії вже підтвердили 50 країн - ЗМІ

Боровець додала, що Україна очікує, що на Саміт приїде якомога більша кількість запрошених лідерів країн світу. Особливо важлива репрезентативність всіх регіонів - Африки, Азії, Європи, Латинської та Північної Америки, Океанії.

"Ми говоримо про інклюзивність нашої Формули миру, тобто вона має репрезентувати бачення всіх націй, які виступають за справедливий мир та поважають Статут ООН, як має закінчиться війна", - зазначила Боровець.

Читайте також: Єрмак обговорив Саміт миру з президентами Євроради та Єврокомісії

Як повідомлялося, Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня у Швейцарії. Очікується, що участь у ньому візьмуть глави держав та урядів з усіх континентів. Країни-учасники вироблять спільну переговорну позицію і передадуть її Росії. Українська формула миру - дипломатичний механізм, який пропонує Україна для досягнення справедливого закінчення війни, розв'язаної Росією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-