Україна прагне отримати чітке запрошення в НАТО за спрощеною процедурою – Єрмак

Україна прагне отримати чітке запрошення в НАТО за спрощеною процедурою – Єрмак

Укрінформ
Україна прагне отримати чітке запрошення на вступ до Північноатлантичного альянсу за спрощеною процедурою.

Про це заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак на спільному брифінгу з колишнім генсеком НАТО Андерсом Фог Расмуссеном для представників німецьких ЗМІ з питань підготовки до Вільнюського саміту та надання гарантій безпеки для України, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу глави держави.

«Наша сьогоднішня зустріч має на меті дати вам певний контекст і показати нашу позицію та бачення щодо низки питань, включно з Українською формулою миру, запропонованою Президентом Володимиром Зеленським, а також зі вступом до НАТО й гарантіями безпеки», - зазначив керівник ОП.

Єрмак і Расмуссен презентували свій погляд на майбутній саміт Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі, очікування України від саміту та на шлях до членства в НАТО.

У контексті очікувань від Вільнюського саміту Єрмак констатував, що Україна прагне отримати чітке запрошення до вступу в Альянс за спрощеною процедурою.

«Ми розуміємо, що в умовах масштабної війни точну дату назвати неможливо. Але це стане можливо, коли дозволить безпекова ситуація», - заявив він.

Читайте також: Жодної ясності щодо сигналів для України на саміті НАТО у Вільнюсі наразі немає - Стефанішина

За словами Єрмака, нині тривають щоденні консультації та переговори з партнерами, щоб майбутній саміт став результативним для України.

«Позиція України: очікуваний результат - це отримати на саміті в липні запрошення до спрощеного приєднання. Але, що важливо, ми хотіли б отримати абсолютно чіткий сигнал, який зафіксував би шлях України до членства в НАТО. Якщо зараз продовжувати політику відкритих дверей, ми дамо поганий сигнал Росії, що вона може продовжувати всі ті речі, які зараз коїть в Україні щодня», - заявив Єрмак.

Щодо позиції Німеччини в питанні євроатлантичної інтеграції України він зауважив, що обидві держави мають тривалі історичні відносини.

Також, за словами Єрмака, теплі дружні й партнерські взаємини склалися між Президентом Володимиром Зеленським і канцлером ФРН Олафом Шольцом.

«Я вважаю, що Німеччина може ухвалити історичне рішення. Ми готові продовжувати консультації, зустрічатися з нашими партнерами, якщо залишилися якісь питання. Щодо нашої позиції – ми впевнені в ній», - додав керівник ОП.

Як повідомлялося, 11-12 липня у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО.

На всіх рівнях українська сторона наголосила, що запевнень про те, що «Україна стане членом Альянсу», які лунали під час Бухарестського саміту НАТО у 2008 році, недостатньо.

Натомість Україна ставить перед союзниками по НАТО питання щодо гарантій безпеки та чіткої перспективи руху до повноправного членства в Альянсі.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-