Меркель каже, що її провини у нападі росії на Україну немає

Меркель каже, що її провини у нападі росії на Україну немає

Укрінформ
Колишня багаторічна канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила, що не бачить провини своєї політики щодо рф у нападі росії на Україну, оскільки "неможливо було створити архітектуру безпеки, яка могла б цьому запобігти".

Як передає Укрінформ, про це Меркель заявила у своєму першому після відставки великому інтерв'ю виданню Der Spiegel.

"Я не звинувачую себе", - заявила колишня німецька канцлерка, відповідаючи на питання, чи могла б вона зробити більше чи зробити щось інакше, щоб запобігти війні рф проти України.

При цьому, Меркель різко засудила жорстокий напад росії, "який порушує міжнародне право і якому немає виправдань".

"Неможливо було створити архітектуру безпеки, яка могла б запобігти цьому", - заявила ексглава німецького уряду.

Читайте також: Шольц у Балтії: підсумком війни має бути виведення російських військ з України

Також Меркель відкинула обвинувачення з боку посла України у ФРН Андрія Мельника у проведенні нею свого роду політики умиротворення щодо росії. Вона заявила, що так не думає, і що "дипломатія, якщо і зазнає невдачі, не є хибною".

Крім того, ексканцлерка висловилася на захист Мінських домовленостей, оскільки якби їх не було, "то ситуація дійсно б загострилася". Також, як вважає Меркель, те ж саме було б, "якби Україну прийняли до НАТО".

Читайте також: Меркель назвала напад росії на Україну «переломним моментом»

"Я не бачу, що я маю говорити, що це було неправильно, тому я також не буду вибачатися", - заявила вона.

Про газопровід "Північний потік-2", який також розглядався проєктом зміцнення відносин із рф і за який Меркель агітувала під час свого канцлерства, ексглава німецького уряду згадала під час інтерв’ю лише в одному контексті: вона була дуже розлючена тим, що США за президента Джозефа Байдена наклали санкції на компанії, задіяні у проєкті "Північний потік-2".

Читайте також: Україні потрібна зброя, бо путіна словами не зупинити - Бербок

Як повідомляв Укрінформ, на початку квітня Президент України Володимир Зеленський запросив колишніх канцлерку Німеччини Ангелу Меркель та президента Франції Ніколя Саркозі, які очолювали країни під час Бухарестського саміту НАТО 2008 року, відвідати Бучу й подивитися, до чого призвела політика поступок росії.

У відповідь Меркель зазначила, що вважає правильним своє рішення не приймати Україну до НАТО у 2008 році попри критику з боку Зеленського. Водночас ексканцлерка підтримала міжнародні зусилля щодо припинення повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-