Україна сподівається отримати статус кандидата на саміті лідерів ЄС у червні

Україна сподівається отримати статус кандидата на саміті лідерів ЄС у червні

Укрінформ
Україна сподівається, що в червні цього року на саміті лідерів Європейського Союзу отримає статус кандидата на членство в ЄС.

Про це заявила в інтерв’ю на телемарафоні віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, повідомляє Укрінформ.

«Сподіваємося, що в червні цього року на саміті лідерів Європейського Союзу (Україна - ред.) отримає статус кандидата на членство, і цей процес відкриє для нас нові політичні обрії, але у першу чергу фінансові обрії», - сказала вона.

Читайте також: Двостороння взаємодія з більшістю країн НАТО значно підвищилася - Стефанішина

Стефанішина додала, що зараз Україна перебуває на технічному єтапі, коли Єврокомісія має визначити, чи відповідає вона Копенгагенським критеріям членства. Вона зауважила, що уряд виконав більшу частину цієї роботи.

«Ми виконали майже 70% зобов’язань у рамках Угоди про асоціацію. Ми вже стали частиною енергетичного ринку Європейського Союзу. У нас вже є безвізовий режим з Європейським Союзом, у нас вже 70% умов функціонування спільних з Європейським Союзом. Тобто сама Європейська комісія підтверджує, що велику частину роботу, яку роками проходять країни, рухаючись до членства, ми вже зробили», - підкреслила урядовець.

Читайте також: Президент Литви запевнив, що лідери ЄС сказали «так» євроінтеграції України

Вона додала, що статус кандидата дає можливість акумулювати величезні кошти у вигляді багатомільярдної допомоги: «У мирні часи це розвиток країни, її відповідність європейським стандартам, у нашому випадку - це відновлення країни».

Як повідомляв Укрінформ, заступник глави Офісу Президента Ігор Жовква заявив, що розпочався технічний процес розгляду заявки України на членство в Євросоюзі, найближчим часом ЄС надішле Україні опитувальник щодо майже усіх сфер.

Читайте також: Вступ до ЄС: цього тижня Україна очікує на опитувальник для статусу кандидата

10 березня у Франції відбувся саміт ЄС, присвячений, зокрема, зміцненню європейської оборони та зниженню залежності від російських газу, нафти й вугілля. Лідери ЄС об’єдналися навколо підтримки України у війні проти росії, а також визнали європейські прагнення Києва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-