Для ефективного відбору на держслужбу потрібні незалежні центри оцінювання - експерт

Для ефективного відбору на держслужбу потрібні незалежні центри оцінювання - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Для ефективного відбору персоналу на державну службу в Україні необхідно створити незалежні асесмент-центри.

Таку думку в інтерв'ю Укрінформу повідомила доктор наук державного управління, професор, завідувач кафедри державного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України Світлана Хаджирадєва.

За її словами, "існуюча система відбору та призначення персоналу на державну службу побудована на формальному підході. Тобто, є унормовані вимоги щодо віку, освіти, досвіду роботи претендентів на ті чи інші посади державних службовців. А професійна кваліфікація претендентів на посади державних службовців не визначається. Саме запровадження системи визначення професійних кваліфікацій державних службовців категорій А, Б і В дозволить підвищити рівень якості державного управління та унеможливить формальний підхід до відбору персоналу на державну службу".

Як зазначає Хаджирадєва, "у більшості європейських країн визначення професійних кваліфікацій державних службовців здійснюють незалежні асесмент-центри. Асесмент-центр - це один з методів комплексної оцінки персоналу, заснований на використанні взаємодоповнюючих методик, орієнтований на оцінку реальних якостей співробітників, їхніх психологічних і професійних особливостей, відповідності вимогам посадових позицій, а також виявлення потенційних можливостей фахівців. На сьогодні асесмент-центр є валідним методом оцінки компетенцій співробітників. Надійніше - тільки тривалі спостереження за людиною в реальній роботі".

Однак центрів з визначення професійних кваліфікацій державних службовців в Україні немає. Українські асесмент-центри обслуговують здебільшого ІТ-сферу і бізнес, зазначила професор.

За словами Хаджирадєвої, "ми підготували проект відкриття такого центру, де виокремили три обов'язкові послідовні етапи робіт. Наголошу, що лише в такій послідовності можливо якнайшвидше запустити цей проект. Перший етап - передпроектний - розробка та затвердження трьох документів: Галузевого стандарту професійної діяльності у сфері публічного управління та адміністрування, Освітнього стандарту за напрямом підготовки «Публічне управління та адміністрування», Кваліфікаційних характеристик державних службовців категорій А, Б і В. Другий етап - підготовчий: розробка та затвердження положення про Центр визначення професійних кваліфікацій та сертифікації державних службовців, створення банку тестових завдань та методики оцінювання рівня кваліфікацій державних службовців категорій А, Б і В. Третій - пілотний - експериментальна перевірка валідності методик та запуск проекту". 

У відповідь на запитання про джерела фінансування таких проектів, Хаджирадєва зазначила, що у більшості країн Європи такі центри створюються на базі професійних асоціацій, які, як правило, є неприбутковими організаціями. У цьому випадку можливі усі джерела фінансування, що не суперечать існуючому законодавству. Це можуть бути кошти фізичних і юридичних осіб, державне фінансування, грантові програми тощо.

Повний текст інтерв'ю читайте на сайті Укрінформу. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-