Ситник вважає реальним створення Антикорупційного суду до кінця 2017

Ситник вважає реальним створення Антикорупційного суду до кінця 2017

Укрінформ
Глава Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник вважає цілком реалістичним створення Вищого антикорупційного суду в Україні до кінця наступного року.

Про це він заявив в ході зустрічі з експертами у Фонді Фрідріха Еберта в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Я знаю, що група депутатів вже готова внести законопроект (про створення Антикорупційого суду – ред.) до парламенту, і якщо він буде прийнятий до кінця лютого 2017 року, то цей суд реально створити до кінця 2017 року", - заявив Ситник.

За його словами, законопроект вже напрацьований і отримана обіцянка місії МВФ про те, що це питання буде внесено до списку вимог до України.

Керівник НАБУ також повідомив, що на сьогодні в структурі працюють майже 560 співробітників з 700 можливих, "дуже мотивованих". За його словами, бюро розслідує нині майже 300 справ, у тому числі затримано декілька суддів і високопоставлених прокурорів, топ-менеджерів великих держкомпаній, а також більше ніж два десятки членів кримінального угруповання, яке очолював один з депутатів парламенту (прізвища якого він не назвав).

У НАБУ підрахували, що реформування трьох основних судових інстанцій в країні займе "приблизно 5 років", і якщо не створити Вищий антикорупційний суд, то справи, початі НАБУ, "будуть всі 5 років знаходиться в судах першої інстанції, які не будуть реформовані", вважає Ситник.

Він підкреслив, що антикорупційні закони (які прийнято повністю і частково реалізовано) були розроблені за допомогою партнерів в США і ЄС, і вони ж, партнери, є тим чинником, який не дає корумпованим елітам блокувати роботу НАБУ. За словами Ситника, деякі депутати і члени уряду намагаються протидіяти роботі НАБУ. "Але ці спроби поки залишаються тільки спробами, оскільки нас підтримує західне суспільство і наше суспільство. І це дає нам можливість рухатися вперед", - сказав він.

У Берліні глава НАБУ обговорював питання практичної співпраці з керівництвом Федерального кримінального відомства ФРН, зустрівся з радником німецького канцлера із зовнішньополітичних питань Крістофом Хойсгеном, відповідальними за співпрацю з Україною в Бундестагу і в МЗС Німеччини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-