23 листопада: найголовніше за день

23 листопада: найголовніше за день

Укрінформ
Кабмін скасував дію 367 актів у сфері ведення бізнесу. Компанія Facebook погодилась на цензуру, аби повернутися в Китай. Ляшко хоче аби депутати і посадовці щороку перевірялись у психіатра і нарколога

08.10

Розлучення Пітта і Джолі. ФБР не висуватиме проти Пітта звинувачення у неналежному поводженні з дітьми

За результатами перевірки інформації про нібито неналежне поводження Бреда Пітта з одним зі своїх дітей прийнято рішення не висувати проти нього звинувачень і не давати цій справі подальший хід, заявило Федеральне бюро розслідувань США. Про це повідомляє ВВС.

Знаменитий голлівудський кіноактор був запідозрений у жорстокому поводженні зі своїм 15-річним прийомним сином Меддоксом під час сварки, що сталася у вересні цього року на борту приватного літака, що прямував із Франції в Лос-Анджелес.

Цей інцидент послужив поштовхом для розлучення "зразкової голлівудської пари" Бреда Пітта і Анджеліни Джолі. Джолі подала на розлучення на наступний день після інциденту, і вказала в якості причини розлучення "непримиренні розбіжності".

"Реагуючи на заяву, подану після авіаперельоту, здійсненого Бредом Піттом з його дітьми, ФБР завершило перевірку обставин події та подальшого розслідування проводити не буде", - йдеться в повідомленні відомства. Ніяких звинувачень пред'явлено у цій справі не буде, додає ФБР.

«Укрінформ»: Зіркова пара намагається зберегти обличчя під час розлучення, тому усіляко «зачищує» усі непривабливі чутки. В даному випадку ФБР лише допоміг Джолі та Пітту уникнути неприємних розбірок. Швидше за все, пара дійде компромісу у питанні виховання їх шістьох дітей (троє з них прийомні). Наразі, Джолі розраховує одноосібно опікуватися дітьми.

10.40

Ляшко проти «угашеної влади». Радикали хочуть аби депутати і посадовці щороку перевірялись у психіатра і нарколога

Депутати від коаліції та «Опозиційного блоку» ініціюють проведення щорічної перевірки психологічного стану та наркозалежності високопосадовців. Відповідний законопроект "Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо розширення сфери застосування спеціальних перевірок"  зареєстрований у Верховній Раді 16 листопада, повідомляється на сайті парламенту.

«Враховуючи суспільний інтерес та увагу, що супроводжують діяльність органів державної та місцевої влади, з метою уникнення сумнівів щодо обставин прийняття та реалізації державних рішень пропонується запровадити спеціальну щорічну перевірку відомостей про стан здоров'я (в частині встановлення психічного стану особи, можливої наркотичної залежності та залежності від алкоголю і психоактивних токсичних речовин) та поширити її на всіх осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», - йдеться в законопроекті.

Один з авторів документа - лідер Радикальної партії Олег Ляшко - зазначив, що готовий добровільно пройти такі обстеження. «Щоб бути трактористом, людина має пройти медогляд і отримати довідку, а керувати державою може кожен шизофренік, наркоман чи алкоголік. Через таку угашену владу страждають усі українці. Тому ми хочемо покласти цьому край. Я готовий добровільно пройти всі обстеження і пропоную Порошенку, Гройсману, депутатам і міністрам зробити так само. Доведіть народу, що у вас усі вдома», - написав він на своїй сторінці у Facebook.

«Укрінформ»: Навіть дивно, що подібної перевірки, скажімо у ВР, немає до сих пір. Бо таким як депутат Добкін-молодший вона точно знадобиться. Хоча Добкін це швидше виняток. Зважаючи на вміння дурити державу, безкарно залазити в бюджет та вибудовувати складні але успішні схеми, з психікою та адекватністю у наших можновладців все гаразд.

11.05

Україна отримала військове замовлення від Пакистану. Контракт на модернізацію танків уклали на 600 млн доларів

Українські підприємства отримають від Пакистану замовлення на суму понад 600 мільйонів доларів. Відповідний Меморандум про співробітництво підписали генеральний директор Державної компанії «Укрспецекспорт» Павло Букін та голова правління підприємства важкої промисловості HIT TAXILA генерал-лейтенант Ваджит Саїд Хусейн, повідомляє прес-служба Міноборони.

«Домовленості стосуються технічного обслуговування та модернізації танків. Як наслідок, українські підприємства військово-промислового комплексу отримають замовлення на суму понад 600 млн доларів США», - йдеться в повідомлені.

«Укрінформ»: Попри військові дії га сході країни, наш ВПК розширює ринок збуту зброї та нарощує експорт. За останні два роки «Укрспецекспорт» збільшив чистий дохід майже на 100% і контракт з Пакистаном це чергова вдача.

12.10

Україна спрощує умови для ведення бізнесу. Скасовано 367 суперечливих актів

Кабінет Міністрів сьогодні ухвалив рішення щодо скасування 367 постанов та нормативних актів з метою дерегуляції. Про це повідомив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні уряду в середу, передає кореспондент Укрінформу.

«367 актів скасовано. Це добре», - сказав Гройсман. За його словами, йдеться про нормативно-правові акти, які регулювали діяльність бізнесу та підприємництва і тим самим заважали йому розвиватися.

Перед ухваленням цього рішення він наголосив, що має намір «пачками» скасовувати все те, що заважає бізнесу працювати нормально. "І якщо якесь відомство з цим не погоджується і спробує якусь регуляцію залишити, то це необхідно обгрунтувати", - додав Прем'єр-міністр.

«Укрінформ»: У мінекономрозвитку тепер кажуть, що Україна через рік потрапить до топ-30 країн за легкістю ведення бізнесу. Нині вона на дні першої сотні. Додамо, що влада не зациклюється на скасуванні непотрібних постанов, а готує спеціальний законопроект аби максимально спростити життя українському бізнесу. Після інтенсивного обговорення і доопрацювання цей законопроект винесуть на розгляд уряду і ВР.

13.00

Погром на Одеській митниці. Затримані кажуть, що вони лише «грубо розмовляли з митником-корупціонером»

Після погрому Одеської митниці 20 учасникам київської громадської організації інкримінують хуліганство та заподіяння побоїв охоронцю. За словами самих активістів, вони просто "грубо розмовляли з митником-корупціонером". Про перебіг подій повідомляє відділ комунікацій Одеського главку поліції, посилаючись на генерала поліції 3-го рангу Дмитра Головіна. 

"За цими фактами відкрито кримінальне провадження за ознаками хуліганства та умисного заподіяння працівникові правоохоронного органу побоїв під час виконання службових обов'язків. Хочу відзначити, що поліція не допустить розхитування ситуації та максимально жорстко присікатиме всі незаконні прояви, спрямовані на дестабілізацію обстановки в Одесі й області", - зазначив Головін увечері 22 листопада.

Водночас очільник Одеського главку поліції не назвав громадської організації, представники якої вчинили погром у кабінеті новопризначеного очільника митниці Олексія Василенка.

Голова одеської ГО "Рада громадської безпеки" Марк Гордієнко у Facebook зазначив, що "зальотне ОЗУ з Києва" має стосунок до Всеукраїнської ради боротьби з корупцією "Смерч".  Очільник цієї організації Анатолій Будник заявив, що "в Одесі затримали патріотів, які грубо розмовляли з митником-корупціонером". 

«Укрінформ»: Знову чорне намагаються видати за біле. Навіть якщо новим керівником Одеської митниці і призначено людину з сумнівною репутацією (Олексій Василенко), то це аж ніяк не привід трощити приміщення. Водночас сам пан Будник, за словами Марка Гордієнка, це «професійний шахрай, який 15 років очолює різні громадські організації  при Кабміні». Цього разу Будник діє в інтересах, так званої, «горіхової мафії».

14.20

Компанія Facebook погодилась на цензуру. Мета – повернутися в Китай

Компанія Facebook розробила програмне забезпечення для цензури стрічки новин, щоб влада Китаю дозволила соціальній мережі працювати в цій країні. Про це пише видання The New York Times з посиланням на співробітників компанії на умовах анонімності.

“Соціальна мережа без зайвого галасу розробила програмне забезпечення для блокування деяких повідомлень від появи в цих новинах людей у певних географічних районах... Функція була створена, щоб допомогти Facebook потрапити в Китай, де була заблокована соціальна мережа”, - йдеться у повідомленні.

Як зазначає видання, в інших країнах - наприклад, Пакистані, Росії і Туреччини - Facebook блокував деякий контент за запитом місцевої влади. За даними газети, в липні-грудні 2015 року адміністратори соцмережі заблокували понад 55 тис. одиниць контенту приблизно в 20 країнах.

«Укрінформ»: Проект цензури на стрічці новин свідчить про те, що Facebook готовий до компромісу, аби знову отримати доступ до китайського ринку. А там уже ледь не пів мільярда активних користувачів! Нагадаємо, Facebook заблокували в Китаї ще в 2009 році. Причина – компанія не захотіла дотримуватись вимог цензурувати контент.

14.50

Дєєва розповіла про свою роботу в МВС. Каже, вона шукає гроші на реформи

Заступниця міністра внутрішніх справ Анастасія Дєєва розповіла, що на своїй посаді займається залученням коштів міжнародних донорів для підтримки реформ у правоохоронних органах. Про це Анастасія Дєєва заявила на відкритті Центру безпеки громадян в Лимані на Донеччині, повідомялє кореспондент Укрінформу.

"Я не перший день займаюся залученням міжнародної допомоги до реформ Міністерства внутрішніх справ. Сьогодні ми представляємо лише один з напрямів, якими ми займаємося. Моя подальша робота буде полягати в тому, щоб залучати міжнародних донорів, міжнародних партнерів, встановлювати прозорі та правильні процедури реалізації проектів, які будуть зрозумілі як для європейської та міжнародної спільноти, так і для кожного конкретного громадянина", - зазначила заступниця міністра.

Зокрема, за її словами, агентство USAID вже підтвердило надання матеріально-технічної допомоги для забезпечення добровольців, які згодом навчатимуться і долучатимуться до роботи відкритого сьогодні Центру, новою уніформою. І таких проектів, підкреслила замміністра, - безліч.

«Укрінформ»: Хвиля обговорення віку, досвіду роботи та інтимних фото нової заступниці Авакова зійшла нанівець. Тепер цікаво пересвідчитись у її професійних якостях, про які багато говорила екс-заступник міністра МВС Ека Згуладзе.

15.15

«Вони мали стати на коліна і вибачатися». Розенко обурений реакцією Київенерго на завищені платіжки

Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко заявляє, що постачальники послуг, які розсилатимуть людям платіжки із завищеними цінами на газ та житлово-комунальні послуги, і підприємства, які вимагатимуть повертати субсидії, понесуть відповідальність. Про це повідомляє прес-служба віце-прем'єра.

"Насправді мене як киянина обурила реакція Київенерго на справедливе зауваження уряду. Йшлося не про те, що неправильно було застосовано постанову. Йшлося про те, що мешканцям понад 700 будинків, які обладнані лічильниками тепла, замість того, щоб їм було нараховано платіжки за фактом споживання послуг, застосували технологію, ніби у них лічильників немає. І в результаті понад 700 будинків (а це - 10% житлового фонду Києва) отримали завищені в 2-2,5 раза платіжки на ЖКП", - сказав Розенко в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Тому Київенерго, замість того, щоб  розповідати про те, що вони не бачать підстав для перерахунку платіжок, повинні були вийти на прес-конференцію разом із заступником КМДА, стати перед людьми на коліна і сказати: "Вибачте, ми зробили величезну помилку при розрахунках платіжок".

Розенко підкреслив, що уряд "не сидітиме і спокійно спостерігатиме за такими маніпуляціями". Він зазначив, що на нараді під головуванням Прем'єр-міністра, що відбулася вчора, всі питання, пов'язані з цими платіжками в тому числі, розглядалися. "І були присутні представники Київенерго, я думаю, вони тепер почули прем'єра, якщо не почули тиждень тому", - додав Розенко.

«Укрінформ»: Уряд не проковтнув плутані пояснення Київенерго, і вирішив довести розслідування до кінця? Не забуваймо, що ситуацією паралельно зацікавились і правоохоронці. Якщо доведуть махінації, то Київенерго не уникнути санкцій, а можливо і звільнень.

16.30

На Запорізькій АЕС готували диверсію. Плани зірвали самі співробітники станції

Злочинну організацію на Запорізькій АЕС вдалося виявити завдяки активності патріотично налаштованих співробітників станції. Про це кореспонденту Укрінформу повідомив голова Антикорупційної комісії при Запорізькій ОДА Дмитро Марченко.

"Першу інформацію про те, що на сьогодні вилилося у відкриття кримінальних проваджень за фактами створення злочинної організації, державної зради і диверсійної діяльності на Запорізькій АЕС, ми - члени Антикорупційної комісії при ОДА, отримали в травні 2016 року від патріотично налаштованих працівників атомної станції. Вона стосувалася масштабних зловживань під час проведення ремонтних робіт. Водночас, специфіка даних порушень була така, що наводила на думку не лише про корупційну складову", - повідомив Марченко.

За його словами, отримана інформація була ретельно вивчена не лише членами Антикорупційної комісії при Запорізькій ОДА, але і службами безпеці НАЕК "Енергоатом", в структуру якої входить ЗАЕС, і Міністерства енергетики і вугільної промисловості України. (Між Антикорупційною комісією при Запорізькій ОДА, НАЕК "Енергоатом" і Міненерго підписаний меморандум про співпрацю - ред.)

"У ході обміну інформацією з підрозділами даних держструктур почали "вимальовуватися" кричущі факти, на які блискавично відреагувало УСБУ в Запорізькій області. Співробітниками була проведена оперативна робота, і зібрані матеріали, що свідчать про проведення на ЗАЕС діяльності, направленої на підрив енергетичної безпеки України. Всі матеріали було передано в прокуратуру Запорізької області за статтями «Державна зрада», «Диверсія», «Створення злочинної організації", - розповів Марченко.

«Укрінформ»: Новина, яка чітко ілюструє українське сьогодення. Люди перестали байдуже ставитись до власної роботи і оточення, закривати очі на порушення закону поруч з собою. Наскільки правдивими були підозри має довести слідство і суд.

17.20

Нищук вибачився за «відсутність генетики на Донбасі». Каже, його слова вирвали з контексту

Міністр культури Євгеній Нищук попросив вибачення за своє висловлювання про «відсутність генетики на Донбасі», запевняючи, що його слова неправильно зрозуміли. Про це він сказав на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я з огляду на те, як це зараз розбирають на атоми, хочу офіційно вибачитися, якщо це слово чи будь що інше спричинило ту чи іншу образу у тих чи інших людей. Я не хочу переводити це у дискусію», - сказав Нищук.

За словами міністра, його висловлювання було вирвано з контексту, насправді ж він говорив про те, що зараз треба збільшити увагу до культурного діалогу й обміну з окупованими територіями.

Нищук зауважив, що спочатку реакції на його слова, та ще й такої бурхливої, не було, «але буквально з ночі на російських сайтах та у виданнях почали чіпляти саме конкретне слово «генетика» та ще щось там».

«Укрінформ»: Віддамо належне міністру культури, який швидко відреагував і спробував припинити заочну дискусію. Це той випадок, коли дійсно потрібно підбирати слова. Хоча його вислів, що «радянська влада заселяла міста на Донбасі завезеними людьми» це правда. Хто сумнівається, хай поцікавиться історією СРСР.

Огляд Святослава Василика

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-