Газовий бізнес Газпрому за підсумками півріччя став збитковим

Газовий бізнес Газпрому за підсумками півріччя став збитковим

Укрінформ
Газовий бізнес Газпрому внаслідок скорочення експорту газу до Європи на тлі зниження експортних цін та зростання податків став збитковим - вперше з часів пандемії та вдруге за останні 25 років.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє газета «Коммерсант» після аналізу звітності Газпрому.

Зазначається, що газовий бізнес є кореневим елементом діяльності групи «Газпром». Подібний стан речей, збитковість, спостерігався насамперед у першому півріччі 2020 року у розпал пандемії, до цього — 1998 року. За таких обставин в міру подальшого зниження цін на газ у Європі ситуація може погіршитися.

В цілому, чистий збиток головної компанії за підсумками першого півріччя становив 255 млрд руб ($2,65 млрд). Водночас група «Газпром» отримала 296 млрд руб. прибутку, фактично виключно за рахунок нафтового бізнесу – «Газпром нафти».

Читайте також: Відмова від російських енергоносіїв є частиною нацбезпеки Німеччини - Бербок

За наявними даними, виручка ПАТ «Газпром» впала на 65%, до 2,74 трлн руб. У тому числі виручка безпосередньо від продажу газу впала в 2,1 раза, до 1,7 трлн руб.

Відзначається, що Газпром більше не розкриває свою середню експортну ціну, а також обсяги експорту газу.

Читайте також: За матеріалами СБУ арештували активи російських олігархів майже на 190 мільярдів

Як повідомлялося у березні, за підсумками 2022 року чистий прибуток російського монополіста «Газпром» становив 747,246 млрд рублів, що в 3,6 раза менше порівняно з 2021 роком (2,684 трлн рублів).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-