В Україні підписали Меморандум для стимуляції розвитку біотехнологічного кластера

В Україні підписали Меморандум для стимуляції розвитку біотехнологічного кластера

Укрінформ
Міністерство охорони здоров’я і благодійне товариство "Фонд миру та розвитку" підписали Меморандум про співпрацю, його метою є впровадження заходів для сприяння розвитку біотехнологічної інфраструктури.

Про це повідомили Укрінформу в пресслужбі "Фонду миру та розвитку".

"У рамках співпраці на замовлення Фонду планується проведення первинного дослідження ринку біотехнологій в Україні з метою виявити слабкі місця та потенційні можливості сфери. Це дослідження буде використано для підготовки Національної стратегії з розвитку біотехнологій в Україні", – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, сторони також домовилися про експертну оцінку чинного законодавства, сприяння проведенню заходів та досліджень, необхідних для зростання біотехнологічного кластера в Україні.

"Для держави розвиток біотехнологій – це один із пріоритетів. Розвиток R&D-галузі в межах України дозволить нам оперативно реагувати на будь-які виклики. Правильна побудова політики дозволить визначити подальший вектор розвитку та побачити точки росту. Наразі міністерство спільно зі стейкхолдерами аналізує стан біотехнологій та готує скоординовану стратегію розвитку R&D в Україні. Ми залучили державні науково-дослідні інститути, приватний сектор, вчених-українців, які працюють у потужних інститутах Німеччини, Австрії, США. Ми визначили реалістичні цілі, враховуючи усі можливості та переваги", – зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Як наголошується, біологічні загрози – один із викликів системі громадянського здоров’я у світі. Вчені-вірусологи заявляють, що пандемії, подібні до COVID-19, будуть траплятися частіше, і світові треба до цього готуватися. І саме створення біотехнологічної індустрії може зарадити цьому.

"Країни світу уже активно включилися у розвиток сфери біотехнологій. Серед передових: Велика Британія, Німеччина, Польща, інші країни ЄС, Індія", – йдеться у пресрелізі. Так, у Німеччині підприємства можуть отримати від уряду відшкодування у розмірі 25% від витрат на дослідження та розробку. Також вони беруть участь у великому переліку державних програм підтримки інновацій.

Повідомляється також, що Україна має амбітні плани вийти на передові позиції у цьому секторі. 18 серпня 2021 року Кабінет Міністрів ухвалив проєкт постанови "Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для створення біокластера "Біологічна безпека та розвиток біотехнологічних технологій".

Читайте також: В Україні відкрився перший державний бізнес-інкубатор повного циклу

Планується, що кластер розпочне свою роботу на базі Центру громадського здоров’я, який має необхідний кадровий та ресурсний потенціал, і на його запуск уже цього року закладено 100 млн грн.

Подальший розвиток потребуватиме створення спеціалізованого державного підприємства, яке буде здійснювати управління біокластером, використовуватиме розробки та керуватиме технологічним парком. Також необхідне поглиблення співпраці між університетами та бізнесом, більше залучення академічної спільноти у практичну діяльність, підтримка нових біотех-підприємців за допомогою державних консультаційних та освітніх програм, що дозволить створити екосистеми, які уже десятиліттями діють у країнах Європи.

"І саме на це спрямований Меморандум про співпрацю між Міністерством охорони здоров’я та БТ "Фонд миру та розвитку", і його реалізація допоможе підвищити конкурентоспроможність галузі та стимулюватиме її активний розвиток", – підсумовується у пресрелізі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-