Україна втричі підвищить вартість транзиту російського газу

Україна втричі підвищить вартість транзиту російського газу

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" з 1 січня збільшила тариф на транзит російського газу в Європу. Враховуючи об'єми постачань, транспортування тисячі кубометрів газу на 100 км обійдеться "Газпрому" не в $2,5, як очікують в Москві, а майже в $7,9.

Про це пише сайт Апостроф. Енергоринок.

Рішення про нові тарифи на точки входу і виходу газу, прийняте регулятором 29 грудня минулого року, вже набуло чинності. Таким чином, якщо раніше тариф на транзит газу визначався між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом" за контрактом 2009 року і залежав від ціни газу, то зараз, згідно із законом "Про ринок природного газу", він потрапляє під державне регулювання і встановлюється рішенням НКРЕКУ.

В результаті, з 1 січня для всіх точок входу почав діяти тариф у розмірі $12,47 за тисячу кубометрів. Для точок виходу тариф змінюється залежно від відстані транспортування по гілці трубопроводу і від обсягу газу – від $16,74 до $32,8 за тис. куб. м.

Поки російський монополіст категорично не погоджується з новою методикою визначення тарифу на транзит, запропонованою Україною. Наприкінці минулого року глави НАК "Нафтогаз України" і "Газпрому" Андрій Коболєв і Олексій Міллер запланували зустріч у третій декаді січня, щоб детально обговорити питання умов поставок газу в Європу. Однак на сьогоднішній день підтвердження цієї зустрічі поки немає.

На думку президента Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайла Гончара, дії Києва абсолютно обґрунтовані і визначені протоколом Енергетичного співтовариства, а також Угодою про асоціацію між Україною та Європейським союзом. "Те ж саме робили в різний час європейські компанії, після прийняття енергопакетів ЄС для приведення своїх контрактних відносин у відповідність з прийнятим законодавством", - зазначив пан Гончар.

І дійсно, за системою тарифоутворення, яку пропонує НАК, "Газпром" вже працює зі Словаччиною та іншими країнами, оплачуючи потужності, які в повній мірі не використовують.

В даному випадку, зазначив пан Гончар, "Газпром" звичайно, може заявити про порушення Україною контракту на транзит газу, однак домовленості між господарюючими суб'єктами не можуть домінувати над законодавством.

Таким чином, у ситуації з Україною поки можна припустити, що "Газпром" після отримання рахунку оплатить його не повністю, а лише в сумі, виходячи з тарифу $2,5 за транспортування тисячі кубометрів газу на 100 км. Решту суми НАК буде розцінювати як збитки, що надалі стане приводом для розгляду в арбітражі. За даними "Енергоринку", Київ готується саме до такого розвитку подій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-