У Києві знайшли невідомі тексти Малевича

У Києві знайшли невідомі тексти Малевича

Укрінформ
У столиці знайшли невідомі тексти Казимира Малевича, що зберігалися у домашньому архіві Мар’яна Кропивницького. Кропивницький як асистент стенографував виступи художника в Києві.

Про це повідомляє "Громадське радіо".

Серед знайдених текстів - протоколи виступів Малевича щодо планів розробки дослідницького експериментального кабінету ІЗО в Київському художньому інституті, а також міркування щодо проблем освіти художників, створення нової академії мистецтв тощо. 4 з-поміж знайдених 5 текстів раніше ніколи ніде не друкувалися, тож їх планують опублікувати в лютому 2016 року до конференції «Малевич у Києві».

"Це надзвичайна подія для київського культурного горизонту. Досі київський період Малевича був найменш досліджений у його роботі"- зазначила арт-менеджер та дослідниця творчості Малевича Тетяна Філевська.

"Це надзвичайна подія для київського культурного горизонту. Досі київський період Малевича був найменш досліджений у його роботі", — говорить Тетяна Філевська.

Сам Малевич називав себе «землянітом» і «космітом», громадянином Землі та космосу. Філевська нагадала, що першою про українську складову в доробку художника заговорила французька дослідниця українського походження Валентина Маркаде, згодом її слова підхопив Дмитро Горбачов, який розвинув тему «Малевич і Україна».

Філевська також звернула увагу на те, що після переїзду Малевича до Києва 1927-1928 року в його роботах миттєво з’являється колір, він стає спектральний, різнобарвний: художник писав у автобіографії, як його вражають кольори на сукнях і вишиванках сільських дівчат. Тематично Казимир Малевич починає другий селянський цикл, який з’являється паралельно з поверненням до Києва.

Фото: thecharnelhouse.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-