Просування ворога «село на тиждень» буде зупинене протягом травня - експерт

Просування ворога «село на тиждень» буде зупинене протягом травня - експерт

Укрінформ
Просування ворога буде зупинено протягом травня, коли повністю відновиться західна допомога для України.

Таку думку висловив у коментарі для Українського радіо експерт з питань регіональної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

За його словами, в найближчій перспективі відбуватиметься те, про що говорив Президент Володимир Зеленський у лютому на Мюнхенській конференції: 2022-й був роком просувань на фронті, було деокуповано значно частину території, 2023-й став роком перемог на морі, а зараз буде перемога в повітрі.

«Але, гадаю, тут матиме місце щось більш комплексне. До того моменту, як будуть підготовлені війська, здатні проводити глибокі операції з деокупації, діяти не на рівні рот, а на рівні бригад, відбуватимуться інші види операцій, у тому числі на території Росії. На глибині фронту триватиме знищення російських ресурсів, а також відбуватимуться важливі події щодо темпів отримання ресурсів для України. Має значення, наскільки швидко наші партнери будуть нарощувати виробництво боєприпасів і ракет, наскільки швидко відбуватиметься наша підготовка та як швидко Росія втрачатиме свої ресурси та зможе відновлюватися. Саме за це буде змагання у найближчі місяці», – вважає Їжак.

Коментуючи просування росіян на фронті, експерт зазначив, що українці ще не навчилися швидко будувати лінії оборони, а росіяни навчилися.

Читайте також: Зеленський наголосив на важливості вчасного постачання військової допомоги

«Як тільки вони трохи просунулись, одразу ж будують фортифікації. Раз на тиждень вони беруть село, але це не означає великого стратегічного просування. Росіяни все ще вичерпують те вікно можливостей, яке існувало, коли у нас була затримка із західною допомогою. Вони це використовують й одночасно лякають своїм великим наступом. На мою думку, цей наступ вже йде. Вони не можуть зробити більшого, тому проводять такі операції з відволікання, демонструючи можливий напад на Харків чи напад з території Білорусі», – уточнив він.

На думку Їжака, в такому режимі резервів може вистачити надовго. «Це підрозділи, які можуть вгризатись. Таке вгризання не дає стратегічної переваги, це втрата військ. Можливо, вони кілька місяців втрачатимуть резерви, які готували пів року. Але стратегія цієї війни в тому, щоб ми встигли підготувати своє військо для великих операцій, у той час як росіяни втрачають ресурс. Не виключаю, що до знакових подій – вибори в Європарламент, саміт НАТО – вони продовжуватимуть витрачати резерви. Думаю, що це просування ворога буде зупинено протягом травня, коли повністю відновиться західна допомога для нас. Повного балансу на полі бою ще немає, але далекобійна зброя вже діє на території України. Гадаю, найближчими тижнями це просування "село на тиждень" зупиниться, а далі відбуватиметься змагання за ресурси. Ми будемо знищувати ресурси росіян на окупованих територіях та на глибині й водночас готувати свої війська для великої операції з деокупації», – переконаний експерт.

Відповідаючи на запитання щодо ймовірних «козирів», які Росія може витягнути зненацька, Їжак серед таких назвав керовані авіабомбі, коли на бомбу додається «оперіння», і вона може летіти кілька десятків кілометрів, як ракета. Такими КАБами росіяни знищують Харків, Суми, атакують лінію фронту, нагадав він. Цей козир можна бити лише дальніми засобами ППО та авіацією, якої у нас ще немає.

«Є ще козир – ядерна зброя, але на полі бою вона нічого не вирішує, це дає психологічний ефект. Тактична ядерна зброя не є більш ефективною у такій війні, як велика кількість КАБів. Росіяни просто погрожують. Думаю, наступні козирі, які вони дістануть, це буде щось пов’язане з гібридною війною, діяльністю їхніх агентурних мереж, тероризмом і саботажем. Не включаю, що це може бути в Європі, адже Росія прагне зупинити отримання тих озброєнь, які вже надходять в Україну», – розповів експерт.

Читайте також: Широкомасштабного наступу на півночі Харківщини немає, росіяни запускають ІПСО - військові

Щодо вирішення проблеми з російською авіацією найближчим часом Їжак припускає, що ситуація значно покращиться, тому що є зрушення щодо отримання нових засобів ППО великої дальності, в основному це системи Patriot. Кілька батарей формуються.

Як повідомляв Укрінформ, ситуація на східному фронті залишається складною. До трьох гарячих напрямків – Авдіївського, Бахмутського та Новопавлівського – додався Слобожанський. Наразі на Слобожанському напрямку українські захисники відбили дев'ять атак.

При цьому масштабний наступ росіян на Харківському напряміне став несподіванкою для Сполучених Штатів, які співпрацювали з ЗСУ, щоби підготувати їх до відбиття атак. Водночас у США прогнозують посилення інтенсивності бойових дій у цьому регіоні.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-