Росіяни на ЗАЕС повідомили МАГАТЕ про атаку безпілотником, але не пустили на місце інциденту

Росіяни на ЗАЕС повідомили МАГАТЕ про атаку безпілотником, але не пустили на місце інциденту

Укрінформ
Російська окупаційна адміністрація Запорізької АЕС повідомила присутнім на станції експертам МАГАТЕ про нову спробу атаки безпілотника на навчальний центр ЗАЕС, однак не надала інших подробиць та не пустили експертів до місця інциденту для його оцінки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у заяві генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гросі.

"Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) було поінформоване про чергову спробу атаки безпілотника на навчальний центр української Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), що сталася сьогодні, але не призвела до пошкоджень чи жертв", - йдеться у заяві.

Окупаційна адміністрація на ЗАЕС повідомили команді МАГАТЕ, яка перебуває на станції, що безпілотник був "нейтралізований", не надавши інших подробиць.

"Команда МАГАТЕ чула вибух у той самий час за місцевим часом, о 10:35 ранку, коли ЗАЕС згодом повідомила про спробу атаки безпілотника. Команді було відмовлено в доступі до тренувального центру, розташованого за периметром майданчика ЗАЕС, для оцінки інциденту, з посиланням на потенційні ризики для безпеки", - йдеться у заяві.

Генеральний директор МАГАТЕ заявив, що якщо нова атака безпілотником підтвердиться, то "це буде надзвичайно тривожний розвиток подій". "Поки що удари безпілотниками не поставили під загрозу ядерну безпеку на об'єкті. Але, як я заявив Раді Безпеки ООН кілька днів тому, ці безрозсудні атаки мають бути негайно припинені", - сказав Гроссі.

Читайте також: Росія несе відповідальність за ризики на ЗАЕС, які вона сама створює - ЄС в Радбезі ООН

Як передавав Укрінформ, російські терористи збираються здійснити провокацію на ЗАЕС з метою фальшивих звинувачень на адресу України.

Про це повідомляв Генеральний штаб ЗСУ з посиланням на дані розвідки.

7 квітня на захопленій росіянами Запорізькій АЕС та поблизу неї впали три безпілотники, які вразили обладнання для спостереження та зв'язку на даху реактора 6-го енергоблока та військовий автомобіль. Присутні на станції експерти МАГАТЕ не виявили жодних структурних пошкоджень систем, конструкцій і компонентів, важливих для ядерної безпеки.

У понеділок Рада Безпека ООН зібралася для обговорення ситуації на Запорізькій АЕС, захопленій російськими військами у березні 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-