Дії МАГАТЕ щодо деокупації Запорізької АЕС є доволі стриманими - Енергоатом

Дії МАГАТЕ щодо деокупації Запорізької АЕС є доволі стриманими - Енергоатом

Укрінформ
Міжнародне агентство з атомної енергії досить стримано діє у питанні деокупації Запорізької атомної електростанції й не має інструментів для того, щоб змусити Росію покинути її.

Таку оцінку висловив в.о. голови правління НАЕК "Енергоатом" Петро Котін в ефірі Radio NV, передає Укрінформ. 

"Я би оцінював дії МАГАТЕ як дуже стримані з точки зору саме вирішення основної проблеми – звільнення Запорізької АЕС та передачу контролю над нею українській стороні. На персональному рівні я не очікую, що буде кардинальна зміна позиції МАГАТЕ", - сказав Котін.

Він зазначив, що переважна більшість членів Ради керуючих МАГАТЕ підтримують передачу контролю над ЗАЕС Україні. Відповідна резолюція була схвалена на останньому засіданні цього органу.

Читайте також: Штати в ООН: Експлуатація ЗАЕС некваліфікованим персоналом посилює ризики

"Це вже четверта резолюція. Інша справа, що немає механізму виконання цих резолюцій, і Росія їх ігнорує", - зазначив Котін.

Крім того, під час розглядів питання ЗАЕС представники Росії у МАГАТЕ виправдовують своє перебування на станцїі.

"МАГАТЕ поки що показує неспроможність досягти мети (деокупації ЗАЕС - ред.) з тими інструментами, які в нього є. Водночас, присутність експертів МАГАТЕ на всіх наших станціях безумовно має позитивну роль. Росіяни, обстрілюючи нашу інфраструктуру, поки що не обстрілюють атомні станції. Сподіваємося, цього і не станеться", - сказав Котін.

Він вважає, що вплинути на ситуацію може накладення санкцій на російську корпорацію "Росатом".

Читайте також: Запорізька АЕС вперше з 2022 року перевела усі реактори в «холодний зупин» - МАГАТЕ

Як повідомлялося, ЗАЕС перебуває в окупації з 4 березня 2022 року. За цей час росіяни неодноразово порушували принципи ядерної та радіаційної безпеки, мінуючи територію станції, не допускаючи до роботи кваліфікований персонал та перебиваючи лінії живлення АЕС від енергосистеми України.

Із вересня 2022 року на станції постійно перебуває місія МАГАТЕ, однак росіяни не дають експертам агентства повного доступу до всіх зон ЗАЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-