Понад 140 медійників вимагають замінити Гуменюк на посаді в ОК «Південь»

Понад 140 медійників вимагають замінити Гуменюк на посаді в ОК «Південь»

Укрінформ
Понад 140 представників українських ЗМІ звернулися до вищого військового керівництва країни з вимого замінити керівника об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталію Гуменюк.

Причина - постійні заборони висвітлювати воєнні злочини Російської Федерації в зоні відповідальності військовослужбовиці. Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інститут масової інформації.

«Особа, яка керує комунікаціями ОСУВ під час війни, повинна вміти адекватно та професійно взаємодіяти з медіа, розуміти надзвичайну важливість висвітлення подій із фронту, необхідність документування та привернення уваги до злочинів росіян і в жодному разі не ставити невиправдані обмеження, які перешкоджають роботі журналістів», - йдеться в заяві.

Звернення скероване на адресу головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського, міністра оборони Рустема Умєрова та начальника Генштабу ЗСУ Анатолія Баргилевича.

Медійники наводять приклади відмови з боку Гуменюк у співпраці з журналістами та вимагають забезпечити доступ до районів Херсонщини і сусідніх регіонів, де відбуваються ключові події, з урахуванням вимог наказу №73 головнокомандувача ЗСУ.

«Воєнні злочини Росії журналістам вдавалося фіксувати здебільшого обходячи обмеження, встановлені в зоні підпорядкування пані Гуменюк, а не за її сприяння. Найбільш кричущим випадком була заборона заїзду на Херсонщину в підтоплені міста і села в день підриву Каховської ГЕС - тоді світові ЗМІ заполонили посилання на свідчення російських «воєнкорів», адже від нас інформація була майже відсутня. Пізніше пані Гуменюк забороняла фіксувати страждання українців у частині сіл, де через підрив ГЕС зникла вода, та знімати дно водосховища, яке висохло», - заявляють медійники.

Також журналісти просять переглянути наявні правила та процедури роботи пресслужб військових формувань, щоб уникнути випадків надмірного і невиправданого контролю та обмежень, які перешкоджають висвітленню і документуванню надзвичайно важливих для України подій.

Заяву підписали об’єднання українських медіа «Медіарух», громадська організація «Детектор медіа», а також близько 100 представників українських та іноземних медіа.

Водночас сама Гуменюк в ефірі Радіо Свобода (програма «Свобода.Ранок») 17 квітня заявила, що доказів журналісти не навели, а пресцентр Сил оборони півдня не порушив жодних наказів командування.

«Те, що закидається про невисвітлення наслідків трагедії Каховської ГЕС - це абсолютна неправда. Було відпрацьовано понад 800 запитів протягом одного тижня в спрощеному порядку», - зазначила Гуменюк та додала, що це робилося «з огляду на безпеку операцій».

Читайте також: Ворог змінив тактику використання ракетоносіїв у Чорному морі - Гуменюк

Укрінформ звернувся по коментарі до Генерального штабу ЗСУ щодо згаданої ситуації та очікує на відповідь військового керівництва.

У березні 2023 року Міністерство оборони повідомило про зміни до наказу головнокомандувача ЗСУ №73, який регулює роботу журналістів під час воєнного стану в Україні. Зокрема, змінилися правила отримання журналістами акредитації та були запроваджені спеціальні зони для перебування представників медіа. У повідомленні МО йшлося, що були враховані рекомендації Національної спілки журналістів України і профільних медійних організацій. Однак представники «Медіаруху» заявляли, що більшість їхніх пропозицій не врахували.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні командувачем військ Оперативного командування «Південь» призначений бригадний генерал Геннадій Шаповалов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-